Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Το θέμα της ίδρυσης Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στον Έβρο, στην Βουλή.


fb499bef6468e90e.jpg

e-evros.gr
Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο την επίλυση και επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη .


Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Το ζήτημα της ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έχει κλείσει πλέον μια δεκαετία κωλυσιεργίας και φρούδων ελπίδων, τόσο για την συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής, όσο και για την διαδικασία ολοκληρωμένης-αποτελεσματικής οργάνωσης και συγκρότησης του Λιμενικού Σώματος μέσα από μια δομή σύγχρονη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας μας. Μετά από πλήθος προσπαθειών από τους τοπικούς φορείς, την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), το έργο της ίδρυσης Ακαδημίας Λ.Σ. φαίνεται σήμερα, να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ειδικότερα σε μια εποχή που προκύπτουν συνεχώς θέματα, που άπτονται του αντικειμένου εφαρμογής του Λιμενικού Σώματος.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, υποστηρίζεται θερμά από όλους τους τοπικούς φορείς, εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια. Στην Ακαδημία θα απασχολούνται, σύμφωνα με τις μελέτες, πάνω από 1.500 άτομα, εκπαιδευτές, σπουδαστές και διοικητικό προσωπικό, γεγονός που θα τονώσει την χαμηλή εμπορική κίνηση και θα αποτελέσει σημαντική «ένεση» στην ακριτική, τοπική οικονομία προσφέροντας μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πέρα από τις οικονομικές και ευρύτερες αναπτυξιακές διαστάσεις του, επιφέρει και τεράστιες ευθύνες για την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα και προστασία του ευαίσθητου οικολογικού περιβάλλοντος. Παράλληλα η ίδρυση και εγκατάσταση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από το εκπαιδευτικό της έργο και το εξειδικευμένο, επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα εμπλακεί σε αυτήν, θα προσφέρει τα μέγιστα τόσο στη φάση του σχεδιασμού και της λειτουργίας του αγωγού, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το εν λόγω έργο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κάλυψη πάγιων και βασικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών αναγκών του Λιμενικού Σώματος, συμβάλλοντας στις απαιτήσεις της σύγχρονης και αποτελεσματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης όλων των στελεχών του Σώματος, καθώς και άλλων συμπληρωματικών φορέων, προωθώντας τη συνολική αναβάθμιση αφενός του ανθρώπινου δυναμικού και αφετέρου των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει το Λιμενικό Σώμα.

Σε συνδυασμό με τη θέσπιση στην Ελλάδα του επιχειρησιακού παραρτήματος του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), η ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη επικεντρωμένη στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, θα αποτελέσει μια πρότυπη εκπαιδευτική δομή του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της FRONTEX. Η σύνδεση της Ακαδημίας με την αρμοδιότητα του FRONTEX, να επικουρεί τα κράτη-μέλη στην εκπαίδευση των συνοριακών αστυνομικών-λιμενικών, με την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών εκπαίδευσης (παρακολούθηση σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων), καθώς και ο συντονισμός των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων περιπολιών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., προσβλέπουν στη βελτίωση της απόδοσης και δράσης των υπεύθυνων για τα εξωτερικά σύνορα υπηρεσιών.

Η διάχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που προσδίδει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας της Λιμενικής Ακαδημίας σε μια παραμεθόριο περιοχή, -συμπεριλαμβάνοντας όλες εκείνες τις συνισταμένες αναβάθμισης των υπηρεσιών εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και συνάμα της ολοκληρωμένης και σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης-, με την ταυτόχρονη δραστική αξιοποίησή τους, πρόκειται να διαμορφώσουν στον Νομό Έβρου συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, απαραίτητες για την αποκατάσταση των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας τόσο με τους εσωτερικούς θεσμούς, όσο και με τις γειτονικές χώρες. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν, ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας και κοινών δράσεων σε ζητήματα θεμελιώδους και ζωτικής σημασίας, που αφορούν την ομαλή διαβίωση του τοπικού πληθυσμού των συνοριακών περιοχών.»

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κ. Υπουργό τα κάτωθι:

* Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση υλοποίηση-ίδρυση Ακαδημίας του Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη, αποφεύγοντας με τρόπο συνετό τις μικροκομματικές αγκυλώσεις, που διακατείχαν την προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια, σε μια απολύτως βιώσιμη και αναγκαία εκπαιδευτική δομή ευρωπαϊκού χαρακτήρα;
* Ποια κίνητρα προτίθεστε να δώσετε προκειμένου να συνδυαστούν οι αρμοδιότητες του FRONTEX με την ίδρυση και λειτουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, θεμελιώνοντας τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολύπαθο ζήτημα των εξωτερικών συνόρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: