Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ντ' Εσταίν: H Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, θα ήταν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης"

nooz.gr
Η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση", δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν για το ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, όπως τις εξέφρασε σε ομιλία του στη Γενεύη για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

"Η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ", σημείωσε, επικρίνοντας την πολύ ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης. "Εάν βέβαια το ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει το θέμα στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης ακόμα καλύτερα, ωστόσο ο ρόλος του θα πρέπει να μείνει εκεί", πρόσθεσε.

"Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως", είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στη ελληνική κρίση δεν αποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών. Εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της είναι γιατί δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. ¨Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από μία συνάντηση δεν ερωτώνται για το τι έκαναν για να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά τι κατάφεραν να επιτύχουν για τη χώρα τους", υπογράμμισε.

Για τον γάλλο πρώην Πρόεδρο το μέλλον του ευρώ δεν διακυβεύεται. Μία έξοδος από το ευρώ μπορεί να γίνει μόνον εθελοντικά και η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να εξέλθει από την ευρωζώνη. Το σενάριο μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι πιθανό, παρά μόνον σε μία κατάσταση καταστροφής, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: