Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

"Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει το ρου της διεθνούς οικονομίας"

nooz.gr
Η κρίση της Ελλάδας είναι δυνατόν να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και να βλάψει την οικονομία του Καναδά, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μάρκ Κάρνι.

Ο κυβερνήτης αποκάλεσε τη χρεωστική κρίση της Ελλάδας και άλλων νοτίων ευρωπαϊκών κρατών ως "σοβαρή κατάσταση" για τον κόσμο και τον Καναδά.

Καταθέτοντας στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων του Καναδικού Κοινοβουλίου, ο κ. Κάρνι είπε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να επεκταθούν και να προκαλέσουν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι αγορές ζητούν από τις κυβερνήσεις να ελέγχουν τα ελλείμματά τους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την τράπεζα του Καναδά σε υψηλότερα επιτόκια.

Μια παγκόσμια ύφεση επίσης θα μπορούσε να περικόψει τις εξαγωγές του Καναδά σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και άλλα μέρη του κόσμου.

"Το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την ανάπτυξη στον Καναδά", σημείωσε ο τραπεζίτης.

Ο κ. Κάρνι υπογράμμισε πως στην επόμενη σύσκεψη κορυφής της Ομάδας των "20", τον Ιούνιο στο Τορόντο, θα πρέπει να πεισθούν οικονομίες, όπως της Κίνας, να ανεβάσουν την εγχώρια ζήτηση.

Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση σε πηγές και προϊόντα που παράγονται στον Καναδά και θα αντισταθμίσει την πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Ο Καναδάς και άλλες βιομηχανικές χώρες πιέζουν την Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες να απλευθερώσουν τα νομίσματά τους για να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση ώστε να ξανοιχθούν σε εισαγωγές απο τα αναπτυγμένα κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: