Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

"Τέλος εποχής" για κεκτημένα δεκαετιών

nooz.gr
Η φιλολαϊκή πολιτική του Ιωάννη Μεταξά, με την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φαίνεται ότι λαμβάνει Τέλος. Σε μία από της πιο κρίσιμες εβδομάδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η ένταξή μας στον μηχανισμό στήριξης θέλει μέτρα σκληρά και άνευ προηγουμένου, στην επόμενη τριετία.


Η βοήθεια ύψους 140 δισ. ευρώ, έχει υψηλό τίμημα, ακόμα και κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας:


* Κατάργηση 13ου-14ου μισθού σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα . Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η ισχύς των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα μάλλον θα αποφευχθεί.

* Κατάργηση 13ης-14ης σύνταξης.
Το μέτρο εμφανίζεται ως μη ανατρέψιμο με την ελληνική πλευρά πάντως να δίνει μάχη ώστε να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

* Απελευθέρωση απολύσεων


* Μείωση των αποζημιώσεων
που καταβάλονται σε περίπτωση απόλυσης

* Νέα αύξηση ΦΠΑ, πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 23%.



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποδέσμευση βοήθειας πολλών δισ. ευρώ προς τη χώρα.
Το κλιμάκιο ζητά μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό στο τρίτο έτος του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: