Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

"Casus belli η σύνδεση εθνικών θεμάτων - οικονομίας"

nooz.gr
Δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι για την κυβέρνηση «θα είναι πολιτικό casus belli για όποιον επιχειρήσει να συνδέσει τα εθνικά με τα οικονομικά θέματα», υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που τα συνδέει είναι η κόκκινη γραμμή, που έχει τεθεί και αυτή είναι το συμφέρον της χώρας.

Ακόμα, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «Τρόικα», κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τη κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική, καθώς, όπως είπε, η Τουρκία με την καθημερινή και συστηματική της επιθετικότητα, έχει συμβάλει «στο να φτάσει η οικονομία της χώρας στο ναδίρ».

«Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Είναι πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως. Απαιτούνται αλλαγές τώρα, άμεσα, γιατί προέχει η επιβίωση του έθνους. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας, όμως, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας casus belli, αν κάποιος το τολμούσε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν και την ενεργοποίηση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι είναι στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Οι προετοιμασίες γίνονται με σοβαρή, συστηματική προσπάθεια και η ατζέντα διευθετείται δια της διπλωματικής οδού. Σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια και επαφή μου είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με οποιοδήποτε άλλο ηγέτη, είναι στο πλαίσιο ενίσχυσης της χώρας και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της»,υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

Συμπλήρωσε δε ότι «ηγέτες ξένων χωρών είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, με την σύμφωνη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αναβληθεί για τρεις μήνες η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, καθώς, όπως είπε, δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα, που είναι καίρια τραυματισμένη . Ακόμα ανέφερε ότι αν η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ της οικονομίας της, σε αυτό συνέβαλε και η συνεχής προκλητικότητα και επιθετικότητα του «κακού γείτονα της», της Τουρκίας.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Καρατζαφέρης, με την συμπεριφορά της η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση για ανάπτυξη ενός ειρηνικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό, καθώς μόνο από μια άσκηση που ματαιώσαμε εξοικονόμησε η χώρα 4 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας, τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν εφαρμόζει πολιτική Οθωμανισμού, που μόνο απαιτήσεις έχει, για αυτό πρέπει η Ελλάδα να δείχνει την απαραίτητη προσοχή.

Ανταπαντώντας ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε το σήμα ότι φοβόμαστε την όποια επίσκεψη από τον οποιοδήποτε ηγέτη και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δείχνουμε φόβο, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή της χώρας μας».

«Η αυτοπεποίθηση της Ελλάδας είναι καίριο ζήτημα. Η κυβέρνηση θωρακίζει την ψυχολογία του έλληνα σε πραγματικές απειλές, είτε σχετίζονται με κερδοσκόπους, είτε με τα εθνικά μας θέματα», συμπλήρωσε. Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τόσο τη Βουλή όσο και τα κόμματα για την πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: