Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπενθυμίζει ότι "οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού".
Νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Από τη Μαδρίτη, μετά το άτυπο Eco/fin, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων: Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και πως όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, "θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα".
Τι σημαίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας "για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια". Παράλληλα, επισήμανε ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.
"Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.
Δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής δείχνει ότι η άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ προκαλεί οργή και φόβο στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το 92% βλέπει νέα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου