Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ME ATZENTA ΣΚΛΗΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...


Με ατζέντα σκληρών αλλαγών στην οικονομία έφθασε στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, αν και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον θα ζητήσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από εφέτος ή από το 2011. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε... την Κυριακή ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μία πιθανή συμφωνία παροχής βοήθειας έχουν φθάσει στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος επισήμανε, ωστόσο, ότι η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ίσως καθυστερήσουν λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καθηλώσει τα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
«Είναι πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων μέχρι την Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές μπορεί να θέλουν να περιμένουν την άφιξη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που έχει καθυστερήσει», ανέφερε.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μαζί με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Δευτέρα συνομιλίες για τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα.
Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια η όποια συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΔΣ του Ταμείου. Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα χρειαστεί «μια, το πολύ δύο εβδομάδες» για να ενεργοποιήσουν οι χώρες της ευρωζώνης τον μηχανισμό, εάν η Ελλάδα το ζητήσει.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι, πλέον, πολύ πιθανό, καθώς η απόπειρα των ηγετών της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ελλάδα, με το spread στα 10ετή ομόλογα να παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: