Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Σήμα Παπανδρέου για προσφυγή στο μηχανισμό

"Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις διαδοχικές συσκέψεις που είχει με κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες. Πρόσθεσε επίσης ότι αν για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να έχει η χώρα μια πορεία σιγουριάς χρειάζεται η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διπλή επιτυχία, πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης, δηλαδή κατά βάση ευρωπαϊκός και τρίτο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα μικρό μέρος. Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για την παρουσία "στο κάδρο" του ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγκληματικές επιλογες Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει μια "διπλή αναγκαστική πρόκληση". Είναι, όπως είπε, οι παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η οποία Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, "αν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε οδηγήσει την οικονομία και την χώρα στην καταστροφή".

Αποτέλεσμα, όπως είπε, της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που σημαίνει ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας.

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως ανέφερε "παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο". Και φτάνουν, όπως τόνισε, στο σημείο "να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε" για να προσθέσει ότι "αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο".

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για όσους αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα τους κάλεσε "να κάνουν στην άκρη", καθώς όπως διαπιστώνει όλοι αυτοί κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Το ίδιο ζήτησε και από όσους δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα και να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, διότι οι ίδιοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.

Κριτική στην "άλλη αριστερά"
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη στάση και την αντίληψη των ηγεσιών της "άλλης αριστεράς", την οποία χαρακτήρισε απολύτως ανεδαφική. Εκφράζουν, όπως είπε, θέσεις που ηχούν ωραία αλλά πρακτικά δεν συνιστούν καμία αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις και συμβάλλουν στη στασιμότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα, εάν οδηγούταν σε χρεοκοπία ή θα χρειαζόταν να υποστεί τα βάρη ενός επώδυνου δανεισμού, οι πρώτοι που θα τα πλήρωναν αυτά θα ήταν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα και όχι οι έχοντες. Όπως, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά, κάποιοι θα ήθελαν να μην πληρώσουν για την κρίση όσοι ευθύνονται για αυτήν και θα ήθελαν να φορτωθούν τα βάρη της μετάβασης σε εκείνους που ελάχιστα ευθύνονται στη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: