Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ρέππας: "Κλειδί" για τη καταπολέμηση της διαφθοράς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Βασικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς, ανάδειξης της διαφάνειας και ευαισθητοποίησης των πολιτών αποτελεί η Γνώση και η Κοινωνικοποίηση της Πληροφορίας, τόνισε στην ομιλία του στην ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς με θέμα "Κράτος και Διαφθορά: Δημιουργώντας Συνθήκες Διαφάνειας" ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας.

"Η λέξη κλειδί είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Η εν γένει λειτουργία της πολιτείας πρέπει να περιλαμβάνει τρεις διακριτές διαδικασίες. α) τη δημόσια γνωστοποίηση των στοιχείων, β) την ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, γ) τη σε βάθος αποκέντρωση και την κοινωνική λογοδοσία", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα κυριότερα μέτρα που παίρνει το υπουργείο και ειδικότερα

1. στην καθιέρωση Συστήματος Επιτελικής Παρακολούθησης Έργων και Προμηθειών

2. στην ενεργοποίηση υφιστάμενων-διαθέσιμων θεσμών που αφορούν τον περιορισμό των υπερβάσεων κόστους, την παρακολούθηση της δράσης των εργοληπτών Δημοσίων Έργων και την επιβολή ποινών, διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής του "Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού" - εφ' όσον το δυναμικό σύστημα αγορών συνάδει κυρίως με συμβάσεις προμηθειών - στην ανάθεση κάποιων κατηγοριών συμβάσεων Έργων ή Υπηρεσιών στο Υπουργείο μας και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της χρήσης του.

3. στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και υπηρεσιών (μια διαδικασία που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού).

4. στη δημιουργία Κεντρική Αρχής Ανάθεσης Έργων - Υπηρεσιών στο ρόλο της οποίας ενσωματώνουμε όλη την φιλοσοφία του Συμφώνου Ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.

"Η Ελλάδα μπορεί να περάσει από το -Α (μείον Άλφα) της αδιαφάνειας και της ασυδοσίας στο +Α (συν Άλφα) της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της αισιοδοξίας, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι γι' αυτό επείγει η εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής με αλλαγές:

- στον εκλογικό νόμο που προάγει την αυτονομία της πολιτικής και τον περιορισμό του αριθμού των Βουλευτών στους διακόσους,

- στο πόθεν έσχες για όσους έχουν λόγο και ρόλο στη δημόσια ζωή,

- στον έλεγχο και την αξιολόγηση στελεχών και εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες,

- στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πιστοποίηση κανόνων και την τήρησή τους από επιχειρηματικές δυνάμεις και οργανισμούς".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: