Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Το ΔΝΤ εδώ, αναμένονται οι ευρωπαίοι



Μεθαύριο η έναρξη των προγραμματισμένων για σήμερα διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της Κομισιόν, της ευρωπαϊκής κεντρικής τραπέζης και του διεθνούς νομισματικού Ταμείου, οι ελεγκτές του οποίου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, διαμηνύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στις 11.30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

H αναβολή για την Τετάρτη 21 Απριλίου η έναρξη των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το μηχανισμό ευρωβοήθειας, έγινε εξαιτίας των προβλημάτων στις αερομεταφορές λόγω του ηφαιστειακού νέφους.

Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπενθυμίζει ότι «οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

«Νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Το απόγευμα της Κυριακής, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «η συνάντηση που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της ΕΈ και του ΔΝΤ, και η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα».

Αργά το βράδυ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που συμμετέχουν στις συνομιλίες, έχουν φθάσει στην Αθήνα και πως η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει τις συζητήσεις, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τη Μαδρίτη, μετά το άτυπο Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.
Δημοσιεύματα για διαπραγματεύσεις μηχανισμού και νέα μέτρα

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και πως όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ακόμη, κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα».

Τι σημαίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

Τόνισε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης αλλά θα δώσει στη χώρα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει δυσκολία δανεισμού από τις αγορές τον Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Εμείς αυτό που θέλαμε το πετύχαμε στις 25 Μαρτίου για το δανεισμό μας. Ένα μηχανισμό στήριξης που μπορούμε να έχουμε έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, όταν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής δείχνει ότι η άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ προκαλεί οργή και φόβο στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το 92% βλέπει νέα μέτρα.

Την Τρίτη 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: