Μάλιστα, η αξιωµατική αντιπολίτευση έσπευσε να συµφωνήσει και στις µειώσεις αποδοχών στις εισηγµένες ΔΕΚΟ, πριν ακόµα στείλει τη σχετική επιστολή στις διοικήσεις ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγµή,ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται οισχέσεις κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Οµάδας και συνδικαλιστικών στελεχών τουΠΑΣΟΚ µε αφορµή το πολυνοµοσχέδιο πουψηφίζεται σήµερα στη Βουλή.
Καζάνι που βράζει θυµίζει η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος, ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στις ΔΕΚΟ απειλούν να διακόψουν κάθε σχέσηµε το κόµµα και προγραµµατίζουν κινητοποιήσεις, οι οποίες – αν κρίνεικανείς από όσα ήδη έχουν προγραµµατιστεί γι’ αυτήντην εβδοµάδα – δεν έχουν προηγούµενο.
Στο µεταξύ,έντονοπροβληµατισµό προκαλούν στηνκυβέρνηση ταοµαδικά πυρά των βουλευτών του Κινήµατος κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (κυρίως) αλλά και κατά της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη (δευτερευόντως) για το περιεχόµενο του πολυνοµοσχεδίου, που συζητείται σήµερα στη Βουλή µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωστόσο, αποφασίστηκε να µην τεθεί θέµα κοµµατικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της όσον αφορά την κοµµατική πειθαρχία στην πρόθεση της Νέας Δηµοκρατίας να ζητήσει ονοµαστικές ψηφοφορίες τόσο επί της αρχής του νοµοσχεδίου όσο και για κρίσιµα άρθρα που αυτό περιλαµβάνει.
«Οι βουλευτές έχουν την αυτονοµία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν µε τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους µας αντιλαµβάνονται τη µεγάλη κρισιµότητα των νοµοσχεδίων που ψηφίζονται για τιςµεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι, για να µηνυπάρξουν απώλειες στις ψηφοφορίες, ένα ολόκληρο επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας θα είναι επί ποδός πολέµου, προκειµένου να αναζητεί τους βουλευτές που θα απουσιάζουν από τη Βουλή τη στιγµή που θα ζητηθούν οι ονοµαστικές ψηφοφορίες.
Οι ίδιες πηγές άφησαν να διαρρεύσει ότι το Μέγαρο Μαξίµου έχει ειδοποιήσει µέσω του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πως, παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, δεν θα γίνουν αποδεκτές διαφοροποιήσεις οι οποίες θα θέσουν ενδεχοµένως σε κίνδυνο τις επιχειρούµενες δοµικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, ότι θα αποτιµηθούν αναλόγως και οι µη δικαιολογηµένες απολύτως απουσίες από τις αποψινές ψηφοφορίες. Το κλίµα αυτό, όπως είναι φυσικό, επισκιάζει τις σηµερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τους τρεις εκ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης – θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαµαράς, η γραµµατέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αλλά όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρωθυπουργική πρόσκληση.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επενδύσει και πολλά στις συναντήσεις αυτές, δεδοµένου ότι ήδη οι πολιτικοίαρχηγοί των κοινοβουλευτικών κοµµάτων, προεξάρχοντος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να παράσχουν καµιά συναίνεση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ν.Δ. ότι ψηφίζει τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ αλλάζει εν µέρει το σκηνικό.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προχωρήσει στις αλλαγές και, όπως αποφάσισε χθες η οµάδα στρατηγικού σχεδιασµού, ανοίγει τοθέµα των διαρθρωτικών αλλαγώνστις αστικές συγκοινωνίες.
Το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο και αµέσως µετά θα δοθεί στους βουλευτέςγια να συζητηθείστον διευρυµένοΚΤΕ των υπουργείων Μεταφορών, Οικονοµικών και Ανταγωνιστικότητας.
Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
είναι αποφασισµένη να προχωρήσει στις αλλαγές και ανοίγει το θέµα των αστικών συγκοινωνιών
Παπακωνσταντίνου: «Τα περί νέων µέτρων είναι λαϊκισµός»
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Δηµήτρης Τζάθας
Το ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής του πολυνοµοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τοµέα που κατατέθηκε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Μάλιστα, αυτή ακριβώς η εσπευσµένη νοµοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία, προκειµένου σήµερα αργά το βράδυ να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης που µίλησαν για «κοινοβουλευτικό πραξικόπηµα» Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε οτι οι αλλαγές είναι δέσµευση του προγράµµατος που πρέπει να έχει νοµοθετηθεί µέχρι το τέλος του χρόνου και είναι ορόσηµο µε βάση το οποίο θα γίνει η εκταµίευση του δανείου.
Από τους πλέον επικριτικούς εµφανίστηκεοΒαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος χαρακτήρισε τις διατάξεις «όχι µόνον άδικες αλλά και παράγοντα βαθέµατος της κρίσης», ο Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε τη µείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε πως «δεν είναι σωστή βάση συζήτησης το να εφαρµόζουµε το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο ανά τρίµηνο χωρίς να ξέρουµε τι θα ακολουθήσει», ενώ ο Κώστας Γείτονας εξέφρασε αµφιβολίες για το αν «είναι δίκαιη η γενικευµένη επί δικαίους και αδίκους µείωση των µισθών στις ΔΕΚΟ».
Η αντίδρασητου υπουργού Οικονοµικώνήτανάµεση:
«Αντιλαµβάνοµαι και συµµερίζοµαι την αγωνία κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πράγµατι και εµείς δεν αισθανόµαστε καλά για ορισµένα από τα µέτρα αλλά οι αποφάσεις µας είναι η µόνη δυνατή κατεύθυνση για να σωθεί η χώρα και ν’ αλλάξει. Τα περί νέων µέτρων είναι λαϊκισµός...».
Η Ν.Δ.
Νωρίτερα, για αποσπασµατικά µέτρα στις ΔΕΚΟµίλησε ο εισηγητής της Νέας Δηµοκρατίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνοντας όµως ότι θα υπερψηφίσει τις σχετικές διατάξεις, ενώ το κόµµα του θα αντιταχθεί στη θεσµοθέτηση των επιχειρησιακών σχέσεων και την αύξηση του ΦΠΑ.Την κατηγορηµατική αντίθεσή του διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων µετατρέπει τους εργαζοµένους σε ζουλού».
Αντίθετος εµφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκηςκατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «είναι δικό του δηµιούργηµα τα ελλείµµατα στις ΔΕΚΟ», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης εκτίµησε πως το µέλλον θα είναι ακόµη χειρότερο .
«Αυτά που κάνουµε στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι λατινοαµερικάνικου τύπου αλλά ρυθµίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.», απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο «όχι για ιδεατή αλλά για σωστή και ανεκτή λύση».tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου