Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Και ο Σαµαράς πήρε ψαλίδι περικοπών


Ν.Δ.: «Αναγκαίο βήµα η µείωση στους µισθούς των ΔΕΚΟ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος , nasopoulos@dolnet.gr


Ενα νέο «συναινετικό προφίλ» επιχείρησε να προβάλει ο πρόεδρος της Ν.Δ.  και κατά την οµιλία του, χθες το βράδυ, στις παραγωγικές τάξεις και  τα επιχειρηµατικά επιµελητήρια της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία). «Η Ν.Δ.  δεν διαφώνησε ποτέ µε την ανάγκη της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, είπε.  Διαφώνησε - και διαφωνεί - στο πώς θα την επιτύχουµε...»
Με την απόφαση να στηρίξει τις µισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, προκαλώντας και εσωκοµµατικούς τριγµούς λόγω των αντιδράσεωναπό γαλάζιους συνδικαλιστές, η Ν.Δ. «σφραγίζει» τη στροφή στην αντιµνηµονιακή στρατηγική της.
Επιτελικά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τόνιζαν χθες ότι η υπερψήφισητης διάταξης γιατο ψαλίδι στους µισθούς των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ είναι ένα «αναγκαίο βήµα» που ενισχύει καιτην αξιοπιστία των προτάσεων του κόµµατος.

Η Ν.Δ. θα καλέσει την κυβέρνηση να αντιµετωπίσει κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά και να αποφύγει µια οριζόντια µείωση µισθών (σ.σ.: προβλέπεται µείωση 10% για µηνιαίες αποδοχές άνωτων 1.800

ευρώ). Αλλά, όπως αποφασίστηκε προχθές το βράδυ σε σύσκεψη του οικονοµικού επιτελείου υπό τον κ. Σαµαρά, εάν η κυβέρνηση επιµείνει στην αρχική διατύπωση του επίµαχου άρθρου, τότε η αξιωµατική αντιπολίτευση θατο υπερψηφίσει ως έχει,καθώς κρίνεται ότι«προέχει ο εξορθολογισµός του µέσου µισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ». Σε αυτό το πακέτο των αλλαγών, µάλιστα, η Ν.Δ.επιµένει ότι πρέπει να ενταχθούν και οι δηµόσιες επιχειρήσεις πουείναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο.

Και στο εξωτερικό
Κοµµατικοίπαράγοντεςεκτιµούσαν χθες ότιη συγκεκριµένη απόφαση της αξιωµατικήςαντιπολίτευσης αναµένεται να αποτελέσει βασικό όπλο της Ν.Δ. στην προσπάθεια να αποτινάξει την εικόνα ενός κόµµατος που «λέει “όχι” σε όλα» και αποκτά ιδιαίτερη σηµασία ενόψει της σηµερινής συνάντησης του κ. Σαµαρά µε τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο γαλάζιοεπιτελείο αναµένουν αντιδράσεις από τηνπλευρά της ΔΑΚΕαλλά κρίνουν ότι µετην κίνηση αυτή ο πρόεδρος τηςΝ.Δ. «θακερδίσει πολιτικούς πόντους εντός κι εκτός συνόρων». Είναι προφανές ότι τη στάση της Ν.Δ. για το ψαλίδισµατων αµοιβών στιςΔΕΚΟ θα προβάλει οκ. Σαµαράςκαι στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών των κοµµάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες.

Ενα νέο «συναινετικό προφίλ», εξάλλου, επιχείρησε ναπροβάλει ο πρόεδρος τηςΝ.Δ. καικατά τηνοµιλία του χθες το βράδυ στις παραγωγικές τάξεις και τα επιχειρηµατικά επιµελητήρια της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαµαράςεπέµεινε ότι η συµφωνία µε την τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδα και επανέλαβε τις προτάσεις του για µείωση της φορολογίας των επιχειρηµατικών κερδών, των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. αλλά πρόσθεσεµε έµφαση:«Η Ν.Δ. δεν διαφώνησε ποτέµε την ανάγκη της δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Διαφώνησε – και διαφωνεί – στο πώς θα την επιτύχουµε... Εµείς δεν βγάλαµε τον κόσµο στους δρόµους, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. προωθούσαν ίδια – και µάλιστα ηπιότερα ακόµα– µέτρα. Εµείς ψηφίσαµε 33 από 65 νοµοσχέδια που µας έφεραν στη Βουλή µέσα σε δώδεκα µήνες, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει µόλις 7 σε πεντέµισι χρόνια. Εµείς ψηφίσαµε σχεδόνόλες τιςδιαρθρωτικέςαλλαγές που µας πρότειναν...Αλλά όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν σώζουν σήµερα την ελληνική οικονοµία αν δεν υπάρξει ανάκαµψη. Στο θέµα λοιπόν της συναίνεσης, εµείς µαθήµατα δεν δεχόµαστε...».

Στο γαλαζιο επιτελειο
Περιµένουν αντιδράσεις από τη ΔΑΚΕ αλλά κρίνουν ότι ο πρόεδρος της Ν।Δ. «θα κερδίσει πολιτικούς πόντους»
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: