Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ


Νομικά προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν από τη χρήση της φοροκάρτας του υπουργείου Οικονομικών ενώ η αρμόδια Αρχή βλέπει και ζητήματα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η Αρχή κρίνει ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, έπρεπε...
τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ακόμη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ τους.

Επίσης, οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να γίνεται από τρίτους επεξεργασία για άλλους σκοπούς.

Τέλος, από την Αρχή θα προταθεί να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από τη ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών ετησίως να γνωστοποιούνται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: