Πυρ οµαδόν κατά Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Πυρ οµαδόν κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτοντας ευθέως ζήτηµα δηµοκρατικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά το πολυνοµοσχέδιο για τις ∆ΕΚΟ και τα εργασιακά που ψηφίζεται σήµερα µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.
Παρ’ όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίµου ευελπιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιµης ψηφοφορίας δεν θα υπάρξουν διαρροές καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές να «εκτονωθούν» διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις τους ενώπιον των αρµόδιων υπουργών.
Ο συναγερµός πάντως αναφορικά µε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν πρόκειται να λήξει πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, γι’ αυτό και σήµερα ακόµη θα υπάρξουν προσωπικές επαφές του Βασίλη Εξαρχου και της Ρεγγίνας Βάρτζελη µε βουλευτές που εµφανίζονται διστακτικοί, ακόµα και απορριπτικοί απέναντι στο πολυνοµοσχέδιο. «Είναι σαφές ότι χτύπησε καµπάνα από τους βουλευτές “ώς εδώ”», σχολίαζε αργότερα κυβερνητικός παράγων, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τακτική. Πάντως, ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε έτοιµος να συζητήσει τα πάντα – ακόµα και τα σενάρια περί εσωτερικής υποτίµησης, όπως είπε απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις.
Παρά τη διαλλακτικότητα του κ.
Παπακωνσταντίνου, αυτήν τη φορά οι βουλευτές που µετέχουν στουςαρµόδιους ΚΤΕτου ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν µε σφοδρότητα πρωτίστως στον υπουργό των Οικονοµικών και δευτερευόντως στην υπουργό Εργασίας, τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για την «απειλή» που φέρεται να εκστόµισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ λέγοντας: «Ή ψηφίζετε ή δεν θαπάρουµε την 4η δόση του δανείου».
Η Βάσω Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα αιχµηρή και µίλησε για δηµοκρατία που πάσχει όταν η κυβέρνηση θέτει τους βουλευτές της ενώπιον του συγκεκριµένου διλήµµατος.
«Γιαναβγειτοπρόγραµµαχρειάζεται συναίνεση, αποτελεσµατικότητα και συγκεκριµένα µέτρα. Και στα τρία η κυβέρνηση πάσχει.
Ερχεται πλήρης απορρύθµιση στηναγορά εργασίας. Θα έχουµε συνθήκες Βουλγαρίας και Λατινικής Αµερικής. Νοµοθετούµε σαν ζούγκλα. Προφανώς κάνετε υποτίµηση. Μας πάνε σίγουρα σε αναδιάρθρωση του χρέους. Μη δοκιµάζετε όµως τα όρια των βουλευτών».
Η κατάσταση παραλίγο να φθάσει στα άκρα όταν η πρώην υπουργός, απευθυνόµενη µε αυστηρό ύφος στον κ. Παπακωνσταντίνου αµφισβήτησε το δικαίωµά του να υπογράφει µόνο αυτός τα επικαιροποιηµένα Μνηµόνια: «Να καταργήσεις την τροπολογία που προβλέπει µόνο την υπογραφή σου στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο, γιατί έτσι υποβαθµίζεται το Κοινοβούλιο», είπε, ενώ ο υπουργός Οικονοµικώναπάντησε: «Αν υπογράφω ό,τι υπογράφω είναι σε συνεννόηση µε τα συναρµόδια υπουργεία. Πρέπει να αποφασίσει πολιτικά η κυβέρνηση για να πάρει πίσω αυτήν την απόφαση». Πάντως, η κ. Παπανδρέου είπε ότι η συζήτηση στη Βουλή θαέδινε µεγαλύτερη διαπραγµατευτική δυνατότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου.
«Απαξίωση»
Το ίδιο θέµα έθεσαν µετ’ επιτάσεως και ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Τόνια Αντωνίου αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης. Μάλιστα ο βουλευτής Κοζάνης εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την άποψη ότι, αν κυβέρνηση επιχειρεί εσωτερική υποτίµηση ή αποπληθωρισµό, ενδεχοµένως δεν έχει την πολιτική νοµιµοποίηση να περνάει τέτοια νοµοθετήµατα. Το θέµα της απαξίωσης των βουλευτών έθεσε και η Σοφία Γιαννακά, ζητώντας «να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα µετά τις γιορτές, ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει γνώση της αγωνίας των βουλευτών για τα εργασιακά». Από την πλευρά του ο Εκτωρ Νασιώκας περιέγραψε την πίεση που νιώθουν οι βουλευτές όταν καλούνται να ψηφίσουν νοµοσχέδια που έρχονται στη Βουλή µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ανέφερε ότι κανονικά θα έπρεπε «να αφήσετε τους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά: «Θα µας φτύνουν, ούτε καν θα µας δέρνουν, γιατί το ξύλο είναι λεβεντιά».
Εξίσου αιχµηρός ήταν όµως και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο οποίος χαρακτήρισε ωµό εκβιασµό το δίληµµα που έθεσε η κυβέρνηση σε σχέση µε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.
«Τότε να παραιτηθούµε και να µας κυβερνά ο ΣΕΒ και οι τράπεζες», σχολίασε απευθυνόµενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ συµπλήρωσε πως ο γιος του τού ζήτησε να µην ψηφίσει κάτι που θα τον προσβάλει.
«Μας καταργείτε»
Στην υποβάθµιση του ρόλου των βουλευτών επέµεινε ο Κώστας Καρτάλης: «Φέρατε το νοµοσχέδιο ως κατεπείγον κι έτσι καταργείτε τον ρόλο µας. Οι βουλευτές είναι σύµµαχοι και όχι αναγκαίο κακό. Με το νοµοσχέδιο διαγράφονται ανείσπρακτες οφειλές προς το ∆ηµόσιο. Από ποιον;», διερωτήθηκε ο βουλευτής. Στο ίδιο κλίµα ήταν και η παρέµβαση του Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος σηµείωσε: «Ερχόµαστε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος να περάσουµε τα εργασιακά. Πώς µετά ζητάµε την συναίνεση της κοινωνίας;».
Σκληρή όµως ήταν και η πρώηνυπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η οποία είπε στον υπουργό Οικονοµικών ότι τορπιλίζει την πολιτική συναίνεση µε το κατεπείγον και δυναµιτίζει τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς. «Υπάρχει έλλειµµα σχεδιασµού, δεν µπορεί ένας να υπογράφει και οι άλλοι να ψηφίζουµε», διαπίστωσε η κ. Μπατζελή, για να της απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Μου είναι πάρα πολύ άσχηµο να µε χτυπάνε από δεξιά και αριστερά για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν δεν το φέρναµε, θα είχαµε επί 20 ηµέρες κινητοποιήσεις». Πυρά εξαπέλυσε και ο Νίκος Σαλαγιάννης, αφήνοντας σαφείς αιχµές για τον υπουργό Οικονοµικών: «∆εν µπορούν κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν µε τον φανατισµό του νεοφώτιστου στον νεοφιλελευθερισµό». Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος σχολίασε ότι «είναι άλλο πράγµα να δεχτείς τους όρους του τοκογλύφου και άλλο να δεχτείς τη λογική του». Επίσης ο Κώστας Γείτονας, απευθυνόµενος στη Λούκα Κατσέλη, παρατήρησε ασκώντας κριτική: «Αφήσατε να καλλιεργηθούν προσδοκίες στα εργασιακά». Η ίδια όµως απάντησε: «Οχι, δεν καλλιέργησα προσδοκίες».
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Νοµοθετούµε σαν ζούγκλα. Προφανώς κάνετε υποτίµηση. Μη δοκιµάζετε όµως τα όρια των βουλευτών»
«Κλείνουν το κέντρο για λεφτά που δεν δικαιούνται»
ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ οµάδες που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας για να διασφαλίσουν 500 ευρώ που δεν δικαιούνται µίλησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ανάβοντας «φωτιές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η δήλωσή του προκάλεσε αίσθηση, καθώς έγινε µόλις µία ηµέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή του πολυνοµοσχεδίου-σκούπα και στην αρχή µιας καθαρά απεργιακής εβδοµάδας κατά την οποία πολλές επαγγελµατικές οµάδες έχουν προγραµµατίσει κινητοποιήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ελληνορωσικό Επιµελητήριο,οκ.
Πάγκαλος είπε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν οµάδες µε πολύ ισχυρή φωνή, που άλλες για 500, άλλες για 200 ευρώ είναι ικανές να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και να αγωνιστούν µέχρι θανάτου – όπως δηλώνουν στις τηλεοράσεις – για χρήµατα που αδίκως έχουν κερδίσει και θέλουν να διατηρήσουν». .tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου