Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2011 ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ


Στις αρχές του νέου χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών τροπολογίες για την μείωση για τα επόμενα 30 χρόνια των διοδίων των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η μετατροπή των συμβατικών διοδίων σε ηλεκτρονικά, με στόχο τη μείωση του κόστους...


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γιαννακοπούλου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι παρότι οι συμβάσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων των έργων και του Δημοσίου έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή έχουν υψηλή συνταγματική προστασία και κάθε αλλαγή τους θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς, η κυβέρνηση θα φέρει τις τροποποιήσεις των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων για την μείωση των διοδίων αλλά και την επίλυση τεχνικών θεμάτων.

«Πράγματι είναι πολύ πυκνά και πολύ ακριβά τα διόδια» απάντησε ο υφυπουργός. Στην διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε, έχει τεθεί και η μετατροπή των συμβατικών διοδίων σε ηλεκτρονικά ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος για τον χρήστη, με καθορισμό του αντιτίμου αναλόγως της απόστασης που διανύει.

Ο υφυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στο ότι δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι απαλλοτριώσεις, καθώς προβλεπόταν ολοκλήρωσή τους δώδεκα μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης που έγινε το 2007. Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «είναι αδύνατο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: