Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πλαφόν στα καύσιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας Χρυσοχοϊδης: «Αδικαιολόγητο το ύψος των τιμών των καυσίμων στις εθνικές οδούς»,

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Την επιβολή πλαφόν στις τιμές καυσίμων σε περιοχές όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις μελετά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων με στόχο την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το ύψος των τιμών των καυσίμων στις εθνικές οδούς, κυρίως στην ΠΑΘΕ, και κάλεσε τους πρατηριούχους εντός των προσεχών ημερών να μειώσουν τα επίπεδα των τιμών, διότι διαφορετικά θα παρέμβει το υπουργείο με την επιβολή ανώτατων τιμών, «πλαφόν».

Σχετικά με την Κρήτη, όπου και εκεί παρατηρούνται υψηλές τιμές, είπε ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Λασιθίου και ήδη ασχολείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με αυτό και αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι κανονισμοί της τότε θα παρέμβει το υπουργείο».

Στη μείωση των τιμών θα συμβάλει η προώθηση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών - εκροών στο σύνολο της αγοράς υγρών καυσίμων, ενώ πέρα από το παρατηρητήριο τιμών υλοποιείται τεχνική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται με SMS με τις χαμηλότερες τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που κινείται.

Στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η ανάρτηση τιμών για τα τρία επόμενα πρατήρια στην Αττική Οδό, ώστε κάθε οδηγός να γνωρίζει τις επιλογές του εκ των προτέρων.

Αναφερόμενος σε άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζει, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι προωθείται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν προτάσεις για την αξιοποίησή τους.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθείται από το υπουργείο είναι να υπάρχουν λιγότερες ρυθμίσεις που πνίγουν την επιχειρηματικότητα και οδηγούν σε πλασματικό επίπεδο τιμών προς όφελος λίγων, να ανασχεδιαστούν όλες οι κρατικές ενισχύσεις να γίνουν διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στην αγορά και να επιτευχθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: