Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Eurogroup για τη συμφωνία-πακέτο κατά της κρίσης χρέους

Στην τελική ευθεία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο τρόπος χρηματοδότησης του μηχανισμού ευρω-στήριξης, την ίδια ώρα που η γερμανική κυβέρνηση πιέζεται να μπλοκάρει το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων, καθώς και η εξιδείκευση της συμφωνίας της 11ης Μαρτίου, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τόσο τον προσωρινό (EFSF) όσο και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013, οι έξι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν την ανώτερη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση («ΑΑΑ»), δεν θέλουν να αναλάβουν μόνες τους την επιπλέον χρηματοδότηση του Ταμείου, ώστε να αυξήσει τα κεφάλαιά του στα 440 δισ. ευρώ, από 220 σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ESM είχε αποφασιστεί η αύξηση των κεφαλαίων του στα 500 δισ. ευρώ.

Η παροχή εγγυήσεων από χώρες που έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση θα οδηγήσει το Ταμείο σε απώλεια της αξιολόγησης του και θα υποχρεωθεί να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια, της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή η γερμανική βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων από οτν μηχανισμό ευρω-στήριξης, απειλώντας να ανατρέψει τη συμφωνία της 11ης Μαρτίου.

Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις χώρες της ευρω-περιφέρειας, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία που «συνιστούν» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και το θέμα των προσφυγών κατά της συμμετοχής του Βερολίνου στον μηχαισμό ευρω-στήριξης, που έχουν κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και ίσως εκδικασθούν εντός του 2011.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι δεν θα γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στην γερμανική κυβέρνηση.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, είναι το ιρλανδικό «πρόβλημα», δηλαδή η άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Αν και αναμένεται να βρεθεί κάποια συμβιβαστική φόρμουλα, ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές, ενώ οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν προς το παρόν στη μείωση του επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης.

Στον αντίποδα, για την Ελλάδα συμφωνήθηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου.

Τέλος, στις συζητήσεις θα κυριαρχήσει και το θέμα της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία απαιτείται για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο ζήτημα είναι και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, κυρίως από χώρες της ΕΕ που είναι ακόμα στην οικογένεια του ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: