Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία

Νεκρός και πέμπτος διαδηλωτής


Σκληραίνει την καταστολή ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ
Σκληραίνει την καταστολή ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Δαμασκός, Συρία
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη νότια συριακή πόλη Ντεράα, επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης με αίτημα την αναγνώριση πολιτικών ελευθεριών και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Ντεράα για τρίτη συνεχή ημέρα. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας· είναι ο πέμπτος πολίτης που πέφτει νεκρός από κυβερνητικά πυρά από την Παρασκευή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας επενέβησαν για να διαλύσουν διαδήλωση χιλιάδων Σύρων στη Ντεράα το μεσημέρι της Κυριακής. Ο διαδηλωτής Ραΐντ αλ-Κεράντ πυροβολήθηκε θανάσιμα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου εξακολουθούν να ακούγονται πυροβολισμοί, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Αργότερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στην πόλη Ντεράα. Ενισχυμένοι από την παρουσία αντικαθεστωτικών από τα γύρω χωριά, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, καθώς και στα κτίρια δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας -εκ των οποίων η μία είναι ιδιοκτησίας συγγενικού προσώπου του προέδρου Ασαντ.

Ο νεκρός της Κυριακής είναι ο πέμπτος πολίτης που σκοτώνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πόλη του νότου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα εδώ και 48 χρόνια και την αποπομπή των κυβερνητικών αξιωματούχων που είχαν λόγο στην άγρια καταστολή των διαδηλώσεων της Παρασκευής.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κατά του πλήθους και έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Οι δρόμοι προς την Ντεράα έχουν μπλοκαριστεί και πάνω από την πόλη πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: