Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αγριο «σφυροκόπημα» στη Λιβύη

Οι σύμμαχοι δεν πίστεψαν την κατάπαυση πυρός του Καντάφι…


http://img.protothema.gr/FFF5F26AB975E9F854DE25ADB37B839C.jpg

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις, παρά την κατάπαυση πυρός που εξήγγειλε το βράδυ της Κυριακής ο Μουαμάρ Καντάφι. Οι «πρόθυμοι», δηλαδή οι δυνάμεις που έχουν αναλάβει την επιχείρηση κατά του καθεστώτος δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση και γι’ αυτό τα πλήγματα δεν έχουν λάβει τέλος.

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις διότι αποτελούσε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

«Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού», πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο , που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε την Κυριακή ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.

Εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο" και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "ηγετικό ρόλο" στην επέμβαση.



Ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. "Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους", παρατήρησε. "Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους". "Το κλειδί είναι κατ' αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό".

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: