Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Βαβέλ» η κυβέρνηση για τον ΧΥΤΑ Κερατέας

Οι υπουργοί μαλώνουν μεταξύ τους…


http://img.protothema.gr/2A54A6924D008C7ACCF5361B29D42978.jpg
Oύτε μήνας δεν έχει περάσει από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ.κ Ραγκούση και Μπιρμπίλη και του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή αλλά τα όπλα στην Κερατέα παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Η Βαβέλ της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΧΥΤΑ που μετρά τρεις μήνες έντασης χωρίς εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης και το τελευταίο «γιαούρτωμα» Πάγκαλου στα Καλύβια που έχει υπερασπιστεί την κατασκευή του έργου, αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και καθιστούν άμεση την λήψη αποφάσεων.

«Ή θα πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ή να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα» αναφέρει μέλος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο παρατηρώντας ότι η πολιτεία έχει φανεί μέχρι σήμερα διστακτική στο θέμα της Κερατέας.
«Οι υπουργοί μαλώνουν μεταξύ τους» αναφέρει και περιγράφει την αταλάντευτη γραμμή Ραγκούση να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, τα πισωγυρίσματα της υπουργού κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία πιέζεται για περιβαλλοντικές λύσεις και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος θέλει να αποσύρει τα ΜΑΤ από την εμπόλεμη ζώνη και εμφανίζεται να αρνείται κάθε σχεδιασμό παρέμβασης.

Όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι άφαντος όταν τον καλεί στο τηλέφωνο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έμπιστος του κ. Ραγκούση κ. Ηλίας Λιακόπουλος!

Οι συναρμόδιοι υπουργοί συμπεριφέρονται σαν μην έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος καθώς με το ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων να έχει διάρκεια ζωής τρία χρόνια και τα εργοστάσια απορριμμάτων για να κατασκευαστούν να χρειάζονται έως και πέντε χρόνια, ήδη ως χώρα, έχουμε έλλειμμα σε λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, δύο ετών.

Στο Γραμματικό χρειάστηκαν τρεις μέρες

Την έλλειψη βηματισμού και συνεργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν οι χειρισμοί στο ΧΥΤΑ του Γραμματικού, όπου παρά τα προβλήματα των πρώτων ημερών, οι αντιδράσεις της κοινωνίας κάμφθηκαν πολύ γρήγορα. «Μέσα σε τρεις μέρες το Γραμματικό είχε ισοπεδωθεί, είχαμε κόψει όλα τα δέντρα και είχαν ξεκινήσει εντατικά οι εργασίες», λέει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Οι κάτοικοι είχαν καταθέσει τότε ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου που όμως δεν νομιμοποιείται να εκδικάζει διαφορές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. Τότε έγινε προσφυγή στο ΣτΕ και μέσα σε μία εβδομάδα τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν. Στην Κερατέα για την ίδια υπόθεση χρονοτριβούμε δύο μήνες»!

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονωθεί ο πόλεμος με την απομάκρυνση των ΜΑΤ, το κλίμα δυναμιτίζεται ξανά από την τελευταία ανακοίνωση του κ. Λιακόπουλου να μετακυλήσει στο δήμο το κόστος που συνεπάγεται η απώλεια κονδυλίων από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΧΥΤΑ αλλά και τις αποζημιώσεις των εργολάβων από τις δολιοφθορές. Είχε προηγηθεί το κάψιμο δύο μηχανημάτων της J&P Άβαξ (μέλος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο με επικεφαλής την εταιρεία Μεσόγειος) από κατοίκους της Κερατέας, αποδεικνύοντας ότι παρά τις γέφυρες που έριξαν πρόσφατα η δημοτική αρχή και τα συναρμόδια υπουργεία, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

Να πληρώσουν αυτοί που τα καίνε

«Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κερατέα και επιδιώκουν την συνέχιση του κλεφτοπόλεμου» ήταν η σκληρή απάντηση του κ. Λιακόπουλου. Ο τελευταίος βάλλει και εναντίον του δήμου και του επιρρίπτει ευθύνες για την συνέχιση της έντασης στην περιοχή προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη βουλή, η οποία θα εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση απένταξης του έργου το οποίο χρηματοδοτείται με 12 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής το συνολικό ποσό επιβάρυνσης του δημοσίου από τις δολιοφθορές, τη δημοσιονομική διόρθωση, καθώς και κάθε άλλο κόστος που θα προκύψει (αποζημιώσεις εργοληπτών, απαλλοτριώσεις κλπ) θα καταλογιστεί στο Δήμο Λαυρεωτικής και θα παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2011 και 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: