Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Μαραθώνιος» συνεδριάσεων στο ΝΑΤΟ για το ρόλο του στην επέμβαση στη Λιβύη

Διαρκείς διαβουλεύσεις

ΝΑΤΟϊκό AWACS στη βάση της Συμμαχίας στο Τραπάνι της Σικελίας
ΝΑΤΟϊκό AWACS στη βάση της Συμμαχίας στο Τραπάνι της Σικελίας (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Σε «μαραθώνιο» συνεδριάσεων έχουν επιδοθεί οι μόνιμες αντιπροσωπείες των μελών του ΝΑΤΟ για να αποφασίσουν τη στάση της Συμμαχίας στην επιχείρηση κατά της Λιβύης.

Νέα συνεδρίαση ορίστηκε για τις 23:30 το βράδυ της Κυριακής έπειτα από εμπλοκή στην απογευματινή συνεδρίαση που διεκόπη στις 20:30.

Η εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικών και διπλωματικών πηγών οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε προσκόμματα που προέβαλλε η Τουρκία.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει με δυνάμεις του στην επιχείρηση αφού παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις για σχέδιο δράσης την Κυριακή.

Εναλλακτικά, η Συμμαχία ενδέχεται να θα συνδράμει τις χώρες που διεξάγουν την επιχείρηση με πρακτικά μέσα και παροχή πληροφοριών.

Έχουν ολοκληρωθεί δύο επιχειρησιακά σχέδια, ένα για επιτήρηση της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και ένα για επιβολή εμπάργκο όπλων. Το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων θα κληθεί να αποφασίσει επί των δύο σχεδίων το απόγευμα της Κυριακής.

Κάποιες χώρες, όπως αναφέρει το Reuters, εμφανίζονται επιφυλακτικές στο να λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις τους εμπλέκονται ήδη σε σημαντικό βαθμό στο Αφγανιστάν.

«Έτοιμη να συμμετάσχει» δηλώνει η Ρώμη


Ιταλικά αεροσκάφη είναι έτοιμα ήδη από την Κυριακή να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγκάντσιο Λα Ρούσα.

«Θέλουμε να πάρουμε μέρος ως ισότιμοι στην επιχείρηση» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. Η Ρώμη είχε ήδη προσφέρει τη ΝΑΤΟϊκή βάση της Νάπολης ως επιχειρησιακό κέντρο για την επέμβαση.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιταλικών δυνάμεων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ανέφερε ότι θα συνεισφέρει «όσο απαιτείται και αρμόζει» στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό» ανέφερε το ανακοινωθέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νατβούτογλου ανέφερε, μετά την έναρξη της «Αυγής της Οδύσσειας», πως βασικός σκοπός πρέπει να είναι η αποτροπή των επιθέσεων εναντίον του άμαχου λαού στη Λιβύη και η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: