Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ τον Ιούνιο

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα

Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ είναι 20% (16%+4% του ΙΚΑ) και της DT 30%
Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ είναι 20% (16%+4% του ΙΚΑ) και της DT 30% (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση επισπεύδει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο ξεχωρίζει η διάθεση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ακόμα και εντός του Ιουνίου.

Η τρόικα, οι εταίροι της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και η ΕΚΤ, επιμένουν στην ταχύτερη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε το Δημόσιο να αρχίσει να συγκεκτρώνει σημαντικά έσοδα και η κυβέρνηση να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι έχει την βούληση να προχωρήσει σε αποφαστικές αλλαγές στην οικονομία, παράλληλα με το πακέτο των διαρθρωτκών μεταρρυθμίσεων.

Βάσει της συμφωνίας Δημοσίου - DT, το 2008, η ελληνική πλευρά μπορεί ώς το τέλος του 2011 να πουλήσει το 10% με υπερτίμημα 15% σε σχέση με την μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της DT για τη συναλλαγή.

Αν η συναλλαγή δεν γίνει ως το τέλος του έτους, τότε παύει η υποχρέωση καταβολής υπερτιμήματος, ενώ από τις αρχές του 2012 η Deutsche Telekom θα μπορεί να αγοράσει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου.

Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου είναι 20% (16%+4% του ΙΚΑ) και της DT 30%.

Από το 2008, η DT έχει επενδύσει περίπου 3,8 δισ. ευρώ στην εξαγορά ποσοστού 30% στον Οργανισμό, με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Αλβανία. Από το ποσό αυτό έχει διαγράψει από τον ισολογισμό της περίπου 900 εκατ. ευρώ, λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής.

Τα προσδοκώμενα έσοδα από το 10% του ΟΤΕ είναι 400 εκατ. ευρώ. Στην υποθετική περίπτωση που συζητείτο η πώληση μεγαλύτερου ποσοστού, τότε είναι σίγουρο πως η γερμανική πλευρά θα εγείρει συγκεκριμένες αξιώσεις σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό, αλλά και σε θέματα που αφορούν στις ρυθμιστικές αρχές και ειδικότερα την ΕΕΤΤ.

Εκτός από τον ΟΤΕ, εντός του 2011, σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί πριν το Πάσχα, ξεχωρίζουν ακόμη η ΔΕΠΑ, η επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», η ΛΑΡΚΟ, τα κρατικά λαχεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμμετοχές του Δημοσίου στα καζίνο.

Ο στόχος είναι έσοδα 2-4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ερωτηματικά υπάρχουν για τις προθέσεις σε ό,τι αφορά τα «φιλέτα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, δηλαδή αν τελικά δρομολογηθούν εξελίξεις νωρίτερα από το 2012 (όπως είναι το αρχικό σχέδιο), ή αν το Δημόσιο διαθέσει μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετοχών του.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: