Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις
- Προϋπόθεση για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι η εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή, υπό τον όρο να εφαρμόσει η Αθήνα προηγουμένως ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.«Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο», είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Reuters.
«Εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κάθετα αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.
Όταν ο κ. Γιούνκερ λέει ήπια αναδιάρθρωση εννοεί την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, ενώ όταν αναφέρεται σε ευρεία αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων.
Τo κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκε μετά τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρύνθηκε κατά 23 μονάδες στις 1.250 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit.
Το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.251 μονάδες βάσης (αμετάβλητο σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς) και το επιτόκιο στο 15,63% (-0,06%). Το επιτόκιο του 2ετούς τίτλου υποχώρησε στο 24.70% από 25,01%.
Πτωτικά κινούνται τα επιτόκια και στα ομόλογα άλλων χωρών της ευρω-περιφέρειας.
Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 1,4211 δολάρια. Στις 4 Μαΐου είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 17 μηνών, τα 1,4940 δολάρια.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και το βράδυ της Δευτέρας στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, λέγοντας για πρώτη φορά ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναδιάταξης» (reprofiling).
Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφερόνται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητεί βρετανική δικηγορική εταιρεία που θα την βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ενδεχόμενη συμπληρωματική συμφωνία.
Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα οδεύει προς την υπογραφή μίας νέας δανειακής σύμβασης («Μνημόνιο Νο2»), ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα συζητώνται αλλαγές στον Μνημόνιο Νο1 με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και πιθανώς της μείωσης του επιτοκίου.
Στο τραπέζι παραμένει και η επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού -εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ, θέμα στο οποίο επιμένει η γερμανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σύμμαχοι της στην Ευρωζώνη, αλλά αντιστέκεται σθεναρά η ΕΚΤ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου