Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Εντυπωσιακή η ελληνική πρόοδος, αλλά όχι αρκετή...»

Οι σημερινές δηλώσεις από το συνέδριο του Economist

http://img.protothema.gr/09219121B771CB89FF0D1F874E976E3C.jpg
Εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κύριοι Γιούργκεν Σταρκ και Πολ Τόμσεν, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Economist.

Πάρα ταύτα επεσήμαναν πως η χώρα μας χρειάζεται σημαντικές αποφάσεις και δη άμεσα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επίσπευση και συγκεκριμενοποίηση των δρομολογούμενων αποκρατικοποιήσεων με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και να βοηθηθεί η διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντί μας!

Στην ομιλία του ο κύριος Σταρκ, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι “απαιτούνται σημαντικά εντατικότερες προσπάθειες σε χώρες με προβλήματα στο χρέος τους”, ενώ ξεκαθάρισε πως “η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες του πακέτου βοήθειας είναι απόλυτα βασική” για τη συνέχεια της στήριξης της χώρας από τους εταίρους και πιστωτές της.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Σταρκ έκλεισε το θέμα της αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας “συνταγή καταστροφής” μια τέτοια επιλογή, υπό την έννοια ότι ούτε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας επιλύει, ούτε θέτει βάσεις για την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Τουναντίον θα έκλεινε οριστικά την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες! Αντί αυτής της επιλογής, ο κύριος Σταρκ πρότεινε τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω σε βάθος χρόνου, και πάντως σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί στον ένα χρόνο, αλλά φυσικά επέμεινε στην αναγκαιότητα νέων – και άμεσων – διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι δύσκολο και προκαλεί αντιδράσεις, πλην όμως, κατά την άποψή του, “η κοινωνική σταθερότητα έχει διατηρηθεί”!

Εντύπωση προκάλεσε τη τοποθέτησή του – σε διαφορετική τροχιά με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις – πως η Ελλάδα ίσως και να επιστρέψει στις αγορές (Σ.Σ: χαρακτηριστικά δήλωσε πως “εξετάζουμε ακόμα το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει του χρόνου στις αγορές”).

Για τη συνέχεια ξεκαθάρισε πως χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς μόνον έτσι μπορεί το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 10%, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η αποστροφή της ομιλίας του πως “το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ υψηλό”, εξ΄ου και ο ίδιος λέει «όχι» σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν άμεσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: