Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο Παπακωνσταντίνου απολύει, ο Ραγκούσης τους κρατάει

newpost.gr

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο Παπακωνσταντίνου απολύει, ο Ραγκούσης τους κρατάει
Το σίριαλ «Ναι» ή «Όχι» στις απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα συνεχίζεται με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν απολύσεις και τον Γιάννη Ραγκούση να ξεκαθαρίζει ότι δε θα γίνουν απολύσεις ούτε μόνιμων ούτε υπαλλήλων αορίστου χρόνου.


Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε σήμερα, Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist ότι εντός των επόμενων τεσσάρων ετών ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πάγωμα μισθών και συντάξεων με ελάχιστες τις εξαιρέσεις.
«Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπολοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι «το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με έναν δημόσιο τομέα που είναι πολύ μεγάλος με βάση αυτά που προσφέρει στον πολίτη».

Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης είχε αποκλείσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής αυτό το ενδεχόμενο.

«Εάν δεν είχαν σταματήσει οι προσλήψεις, τα ρουσφέτια και οι μονιμοποιήσεις σήμερα, το μόνο αίτημα ή ο μόνιμος εκβιασμός από την πλευρά της Τρόικας θα ήταν "ή απολύετε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ή χρεωκοπείτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι « πετύχαμε τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 150.000 με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε από τον Οκτώβριο του 2009 και αυτός ο εκβιασμός πια δεν υπάρχει».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα εφαρμοστούν όσα μέτρα είναι αναγκαία το 2011 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, το οποίο προσδιόρισε ως κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και κάτω από το 1% το 2015.

Αμφίσημη ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.
Συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στις μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ επικαλούμενος στοιχεία του περασμένου έτους σύμφωνα με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 52.000 ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000.
«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», τόνισε και πρόσθεσε «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: