Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ντομινίκ, παραιτήσου!

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του Στρος-Καν


http://img.protothema.gr/AEDEC7C0782292058523CC7809E6D7E6.jpg
Την πόρτα της εξόδου από το ΔΝΤ ανοίγει το ίδιο το εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού. Οι πιέσεις για παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ όλο και αυξάνονται και το πολιτικό τέλος του Ντομινίκ φαίνεται πως πλησιάζει.

Το βράδυ της Τρίτης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιδίωξε να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, , προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ο Στρος-Καν, «προφανώς δεν είναι σε θέση να διοικήσει το ΔΝΤ».

Ο Γκάιτνερ ζήτησε, μάλιστα επίσημη διεθνή αναγνώριση στο πρόσωπο του Αμερικανού Τζον Λίπσκι, τον δεύτερο στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία του οργανισμού από την ημέρα που ο Στρος-Καν συνελήφθει.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», τα σχόλια του Γκάιτνερ έχουν σκοπό να «κάνουν στην άκρη» τον Ντομινίκ Στρος-Καν αλλά και να ενισχύσουν το κύρος του κ. Λίπσκι στον ρόλο του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

Πάντως, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γκάιτνερ. Ανέφερε όμως ότι ο Λίπσκι παραμένει ένας ενεργός διευθύνων σύμβουλος και ότι ο οργανισμός συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ένιωσε "κατάπληξη" από την απόφαση της δικαιοσύνης να τεθεί υπό κράτηση ο Στρος-Καν.

"Η σαφήνεια της απόφασης της δικαστού προκάλεσε κατάπληξη και υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα είναι να ξέρουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει όλο αυτό", είπε η πηγή.

Την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από τη θέση του ως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητούν και πολλές γυναίκες πολιτικοί, οι οποίες μάλιστα τάσσονται υπέρ της 32χρονης καμαριέρας, που κατήγγειλε τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Αυστριακή υπουργός οικονομικών Maria Fekter τον καλεί να αναλογιστεί τις πράξεις και την θέση του. «Δε σχολιάζω ποτέ δικαστικά θέματα, όμως δεδομένης της κατάστασης, ότι δηλαδή η εγγύηση έχει απορριφθεί, θα πρέπει να σκεφτεί το κακό που κάνει μένοντας στη θέση του στον θεσμό» είπε η κ. Fekter.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανίδα ομόλογός της Elena Salgado, η οποία δίνει την υποστήριξή της στο θύμα της υποτιθέμενης παρενόχλησης. «Αν έπρεπε να συμπαρασταθώ σε κάποιον, αυτή θα ήταν η γυναίκα που έπεσε θύμα της επίθεσης, αν φυσικά όντως ισχύει κάτι τέτοιο».

Στον αντίποδα βρίσκεται η αρχηγός του κόμματός του στη Γαλλία, Martine Aubry. Η Aubry κάνει λόγο για εξευτελιστικές φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα με τον Στρος-Καν να μεταφέρεται από τους αστυνομικούς φορώντας χειροπέδες, ενώ ζητά από τα μέσα να σεβαστούν την οικογένειά του και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: