Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επιταχύνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας

Πώληση των ασημικών σε 565 ημέρες

Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν
Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Στην είσπραξη 1,4 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρεί καθημερινά η Ελλάδα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Δεκέμβριο του 2012 προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση της τρόικας για την άντληση 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου, η χώρα μας είχε την υποχρέωση να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της περιόδου 2011-2013.

Πλέον, η περίοδος των 930 ημερών συντμήθηκε στις 565 ημέρες, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράττει σε μηναία βάση 789 εκατ. ευρώ και σε ημερήσια βάση 1,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε την Τρίτη, μετά το Ecofin, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντ. Ρέιντερς, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας μία λίστα με ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πιο «τολμηρό» από το προηγούμενο.

Σε σύσκεψη την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζήτησε μία νέα εκτίμηση για τα έσοδα που θα συγκέντρωνε το δημόσιο από την πώληση των συμμετοχών του στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, ποιες είναι περισσότερες «ώριμες» προς πώληση και την πρόσληψη συμβούλων για όλες μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στις εξής αποκρατικοποιήσεις:

- Στην πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

- Στη διάθεση του 17% της ΔΕΗ και στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% στο 34%.

- Στην μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%.

- Στην πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το Δημόσιο.

- Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και στην σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.

- Στην πλήρη πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

- Στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

- Στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

- Στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ύψους 2 δισ. ευρώ.

- Στην πώληση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: