Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος: «Με 180 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση»

«Πέρασε» επί της αρχής ο εφαρμοστικός στην Επιτροπή Οικονομικών…


http://img.protothema.gr/FBA39F702A5735260CB4954C4B391D73.jpg
Ψηφίστηκε επί της αρχής ο εφαρμοστικός νόμος από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και πλέον η διαδικασία περνά στη συζήτηση και ψήφιση των άρθρων. Το προεδρείο της επιτροπής κατένειμε την συζήτηση σε δυο μέρη. Στο πρώτο θα συζητηθούν τα άρθρα 1 έως 26 τα οποία περιλαμβάνουν το Ταμείο παρακολούθησης των Αποκρατικοποιήσεων, την πολεοδομική ωρίμανση και την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και στην δεύτερη ενότητα θα συζητηθούν τα άρθρα 27 έως 49 που περιλαμβάνουν τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κάμψει τους «αντιφρονούντες λόγω ΔΕΗ» λέγοντας ότι η μετοχοποίηση της εταιρείας θα καθυστερήσει.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός υπονόησε πως πριν προχωρήσει η μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το «3ο ενεργειακό πακέτο». Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες αλλαγές όπως η επιλογή της ΔΕΗ αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική ενώ επίκειται ο νόμος για το τρίτο ενεργειακό πακέτο; Εξαίρεση στις προθεσμίες δεν σημαίνει κάμψη διαφάνειας. Ψάχνουμε κεφάλαια στην Κίνα και στην Αφρική και θα ψάχνουμε κεφάλαια και σε εφοπλιστές και στον ελληνισμό ευρύτατα». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα γίνει εντός του 2011 (και στο Μεσοπρόθεσμο η πώλησή της προβλέπεται για το 2012), κάτι άλλωστε που είχε πει και στο πρόσφατο ΚΤΕ δίχως όμως να πείσει τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη και όσους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν όποιο νομοσχέδιο προβλέπει πώληση της εταιρείας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός πως η νέα δανειακή σύμβαση είναι «ένα από τα στοιχεία του δεύτερου προγράμματος και ακολουθούν και άλλα» σημείωσε ότι «Η δανειακή σύμβαση και η πρώτη και η δεύτερη δεν υπάγονται στο άρθρο 28 και δεν είναι κείμενα διεθνούς δικαίου. Αρα δεν είναι το πρόβλημα η νομική φύση της δανειακής σύμβαση. Όμως πρέπει να έρθει όλο το πρόγραμμα στην Βουλή και να το διαπραγματευτούμε με ευρύτατη συναίνεση για να δούμε τι σημαίνει να είσαι μέσα τον χορό. Όλο το πρόγραμμα με όλα τα επιμέρους συστατικά να το διαπραγματευτούμε και να το στηρίξουμε όλοι μαζί. Και τα 180 είναι λίγα… θα έρθει με αρμόζοντα τρόπο ώστε και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, ο υπουργός είπε πως ο εφαρμοστικός ήρθε στην βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος μετά από «συνεννόηση με αρχηγούς ΝΔ και ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας» εξηγώντας «Έχει αναληφθεί η υποχρέωση της χώρας έως 30 Ιουνίου να έχουν ψηφιστεί μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός ώστε 3 Ιουλίου το Eurogroup να συζητήσει με την προσδοκία να δώσει την άδεια για την 5η δόση…»

Κουρουμπλής «ισχυρές ενστάσεις για εκποίηση ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και ΟΤΕ»

Από την άλλη αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που ανέφερε ότι «νομοθετούμε κάτω από έναν ωμό εκβιασμό της ΕΕ και αισθάνομαι προδομένος ως ευρωπαίος πολίτης… Πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις όταν είμαστε σε περίοδο ύφεσης; Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία χωρίς να έχει φτάσει η τιμή στην πραγματικότητα.. Η εύκολη λύση είναι να περικόπτουμε συντάξεις και μισθούς, αλλά η δύσκολη να συγκρουόμαστε με συμφέροντα.. Ισχυρότατες ενστάσεις για διαδικασία εκποίησης ΔΕΗ, ΕΥΑΘ αλλά και ΟΤΕ… Πότε θα μας πείτε τα ονόματα όσων έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό;»

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης εξήγησε ότι οι απροκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν «με αναπτυξιακή λογική και όχι με εισπρακτική γιατί τότε θα μας κατηγορήσουν για εκποίηση και ξεπούλημα» ενώ ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με το σκεπτικό που λέει ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα φέρουν περισσότερα έσοδα.

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε με νόημα ότι η «επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο». Η φράση της προέδρου της επιτροπής φαίνεται να ενόχλησε τον κ. Κώστα Γείτονα που απάντησε πως τα κατεπείγοντα «τα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» και πως ο ίδιος δεν αισθάνεται ταλαιπωρημένος».

Επιπροσθέτως, ο κ. Νάσος Αλευράς είπε πως η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και ζήτησε «να μην φτάσουμε την τελευταία ώρα και υπό αυτή την πίεση να συζητάμε ρυθμίσεις που τουλάχιστον στο τεχνικό τους κομμάτι έχουν πολλές δυσκολίες». Τέλος, ο κ. Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του είπε πως θα ψηφίσει «κατά συνείδηση» χαρακτήρισε ως «επιθυμίες και όνειρα» τα περί πρωτογενή πλεονάσματα ενώ επέκρινε την υπερφορολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: