Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στο 25% του εισοδήματος οι αποδείξεις δαπανών για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου

Τέρμα στο «μπόνους»

Από το 2011 το μέτρο γίνεται δυσμενέστερο, καθώς ακόμα όσοι έχουν πενιχρά εισοδήματα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους για να καλύψουν το αφορολόγητο
Από το 2011 το μέτρο γίνεται δυσμενέστερο, καθώς ακόμα όσοι έχουν πενιχρά εισοδήματα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους για να καλύψουν το αφορολόγητο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ.

Καμία επιστροφή φόρου που δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να κινδυνέψει, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε, αλλά μόνο για το 2010 την επιβολή πλαφόν στις εκπτώσεις φόρου από τις αποδείξεις.

Το μέτρο αποσύρθηκε στον εφαρμοστικό νόμο αλλά παραμένει στο μεσοπρόθεσμο.

Δηλαδή το πλαφόν στις επιστροφές φόρου των 300 ευρώ, θα ισχύσει το 2012 για τις αποδείξεις που μαζεύουμε φέτος και από το 2013 θα μαζεύουμε αποδείξεις μόνο για το αφορολόγητο.

Από το 2011 το μέτρο γίνεται δυσμενέστερο, καθώς ακόμα και οι φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους (για παράδειγμα αποδείξεις 1.000 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ).

Διαφορετικά, προβλέπεται την «ποινή» καταβολής επιπλέον φόρου ίσου με το 10% επί της διαφοράς, δηλαδή ο φορολογούμενος με εισόδημα 4.000 ευρώ αν δεν έχει καθόλου αποδείξεις θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ.

Με το σημερινό σύστημα, όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειαζόταν να προσκομίσουν αποδείξεις ώστε να καλύψουν το αφορολόγητο.

Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν είναι το 25% για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Πάνω απ' αυτό το εισόδημα θα χρειάζονται αποδείξεις τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ χρειαζόταν αποδείξεις 3.600 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο όριο, ενώ με τη νέα μέθοδο υπολογισμού χρειάζεται αποδείξεις 5.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων, ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: