Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τον πατριωτισμό των βουλευτών επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για το Μεσοπρόθεσμο

«Ψήφος για μία νέα σελίδα»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την πατριωτική σας συνείδηση» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές, τόσο του κόμματός του όσο και της αντιπολίτευσης, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να θέσει το δίλημμα με τη μορφή «ψήφος για την επιβίωση της χώρας» αλλά μίλησε για «ψήφο για μία νέα σελίδα, μία νέα υγιή αφετηρία» και εμφανίστηκε βέβαιος πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «θα κάνει το καθήκον της στο μέλλον».

«Ξέρω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της απέναντι στο μέλλον. Στα παιδιά μας. Και η ψήφος της αρκεί για να σφραγίσουμε και τυπικά τη δημιουργία αυτή της νέας προοπτικής για την πατρίδα μας.

»Όμως θέλω ακόμη και σήμερα, ακόμα και μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία να απευθυνθώ και σε όλους τους άλλους συναδέλφους, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κ. Παπανδρέου και απηύθυνε νέα έκλληση συναίνεσης.

«Είναι ευκαιρία με μια φωνή να αποδείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι. Ότι δε μας διχάζουν οι σκοπιμότητες, αλλά ότι μας ενώνει το κοινό καλό. Ότι υπερβαίνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και αφήνουμε οριστικά πίσω μας τα λάθη μας» δήλωσε.

«Δε σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά Ελλάδα. Σας καλώ να ψηφίσετε επιβίωση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και προοπτική για τους πολίτες της χώρας μας. Σας καλώ να επικυρώσετε την εθνική επιτυχία στην Ευρώπη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για το έλλειμμα που άφησε το 2009, λέγοντας ότι αν είχαν γίνει διορθωτικές κινήσεις έστω και το 2009 η χώρα θα είχε αποφύγει όλη αυτήν την περιπέτεια.

«Τότε φυγομαχήσατε. Τώρα συνεχίζετε να φυγομαχείτε» είπε ο κ. Παπανδρέου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας ότι «μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλουν ούτε συνδιαπραγμάτευση», είπε ότι η ΝΔ είναι «πρώτη στα εύκολα» αλλά «κρύβεται στα δύσκολα» και «ποντάρει στην φθορά μας».

Απευθυνόμενος τώρα στους βουλευτές τόσο της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και στις άλλες πτέρυγες της Βουλής, είπε: «Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την ψυχή σας, την πατριωτική σας συνείδηση».

Η ψήφος σας μεθαύριο -είπε ο πρωθυπουργός- είναι μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ορθοποδήσει. Δεν υπάρχουν -συνέχισε- ανέξοδες λύσεις, πατριωτική στάση είναι να μην τα βάζεις στα πόδια στα δύσκολα.

Σε ό,τι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ο κ. Παπανδρέου ότι «εμείς την κάναμε πράξη» και αναφέρθηκε στην επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων του περασμένου Μαρτίου, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις στις Βρυξέλλες, τις οποίες χαρακτήρισε «καθοριστικές».

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η χώρα εξασφαλίσει τρία πράγματα: (1) την 5η δόση του δανείου της τρόικας, (2) τη σιγουριά για τα επόμενα χρόνια, με το νέο πρόγραμμα στήριξης, (3) τη συμφωνία για μεταφορά τεχνογνωσίας, για την ποιότητα υπηρεσιών.

Προϋπόθεση όλων αυτών -όπως τόνισε- είναι να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας στο Κοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε «δύσκολο αλλά αναγκαίο» και ζήτησε από όλους να αρθούν πάνω από το κομματικό συμφέρον.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει το δίλημμα υπό την αρνητική του σκοπιά «ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για την επιβίωση της χώρας», αλλά το παρουσίασε υπό μία θετική ματιά, μιλώντας για ψήφο με την οποία κλείνει μία περίοδος αβεβαιότητας και ανοίγει μία νέα σελίδα.

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου –είπε- εξασφαλίζουμε το χρόνο για να αλλάξουμε τη χώρα μας, να ξεκινήσουν οι Έλληνες μία νέα σελίδα, από μία νέα υγιή αφετηρία. Στόχος -πρόσθεσε- το 2013 να έχουμε μία διαφορετική οικονομία, σε γερά θεμέλια, με πλεονάσματα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: