Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μόνο με το Μεσοπρόθεσμο μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, λέει ο Όλι Ρεν

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είπε  ο κ. Ρεν
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Ρεν (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η άμεση χρεωκοπία είναι να εγκρίνει η Βουλή το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε.

O κ. Ρεν χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως την βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

«Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «γι' αυτό το λόγο, στηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναμορφώσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο».

Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο.

O κ. Ρεν επέκρινε όσους μιλούν για άλλες λύσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα και ζήτησε για άλλη μια φορά εθνική συναίνεση προκειμένου η χώρα να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που έρχονται από διαφορετικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν. Είναι σημαντικό να χτίσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και μια διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης», υποστήριξε.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες του Reuters ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, στην περίπτωση που η ελληνική Βουλή απορρίψει τα μέτρα λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία και ως πιθανότερη επιλογή φέρεται η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη «τρίτη πλευρά», δήλωσαν οι πηγές.

Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη «τρίτη πλευρά», δήλωσαν οι πηγές.

«Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα», είπε η πηγή. «Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ρεν έχει ως εξής:

«Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Διακυβεύεται τόσο το μέλλον της χώρας, όσο και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Σέβομαι πλήρως τα δικαιώματα και την κυριαρχία του ελληνικού Κοινοβουλίου στην τρέχουσα συζήτηση στη Βουλή. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν πλήρως την ευθύνη που έχει πέσει στους ώμους τους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.»

»Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία είναι να ψηφίσει το Κοινοβούλιο το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τόσο τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, όσο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να εγκριθούν, για να χορηγηθεί η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας.»

»Σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν άλλες επιλογές πρέπει να πω ξεκάθαρα το εξής: Δεν υπάρχει Σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.»

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνο εάν η Ελλάδα βοηθήσει τον εαυτό της.»

»Μπορεί η κοινοβουλευτική ψήφος αυτής της εβδομάδας να είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία του Προέδρου Μπαρόζο να χρησιμοποιηθούν δομικά κεφάλαια για επενδύσεις κινείται προς αυτό τον αντικειμενικό σκοπό. Το Ελληνικό Μνημόνιο επίσης περιλαμβάνει αρκετά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων κι εργασίας και για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.»

»Η προετοιμασία του νέου προγράμματος θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που προέρχονται από διάφορους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν και να ληφθούν υπόψη. Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να επιστρέψει η Ελλάδα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.»

»Αυτό αφορά ακόμη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια κρίσιμη πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να δοθούν κίνητρα στην πραγματική επιχειρηματικότητα που υποστηρίζει την τίμια εργασία.»

»Επομένως υποστηρίζω τον αντικειμενικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από αυτό το φθινόπωρο. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν σαν στόχο να απλοποιηθεί ο φορολογικός κώδικας, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.»

»Εάν επιτευχθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τις δαπάνες, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό στην ανάπτυξη.»

»Οι Έλληνες και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίσιμη επιλογή. Η μεταρρύθμιση στην οικονομία είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά αποτελεί πολύ πιο καλή εναλλακτική από τη χρεοκοπία η οποία θα έπληττε περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.»

»Επομένως καλώ τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους και να προχωρήσουν σε συναίνεση οδηγώντας μπροστά όλο το έθνος ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές προκλήσεις.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: