Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στον ξένο Τύπο








Πρώτο θέμα και πάλι οι εξελίξεις στη χώρα μας στο διεθνή Τύπο, με έμφαση στα επεισόδια που εκτυλίσσονται στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά των νέων μέτρων λιτότητας και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ψηφίζονται στη Βουλή.

Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα στη διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal, με αναφορά στις οδομαχίες μεταξύ "αυτοαποκαλούμενων αναρχικών" και αστυνομίας, "λίγες ώρες πριν αρχίσει ξανά η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το αμφιλεγόμενο πενταετές πρόγραμμα λιτότητας".

Γίνεται αναφορά στη μεγάλη απεργία και στις πολιτικές ισορροπίες με την πλειοψηφία 155 βουλευτών της κυβέρνησης και τις δηλώσεις τεσσάρων τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - όπως αναφέρει - που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τα μέτρα.

Για ειρηνικές διαδηλώσεις που πήραν βίαιη τροπή κάνει λόγο το BBC, με νεαρούς στις παρυφές των πορειών να πετούν πέτρες και μπουκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις και με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάνω από 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για τις κινητοποιήσεις της γενικής απεργίας. Παρατίθεται επίσης η δήλωση διαδηλωτή, ότι "η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο και εμείς θα απαντήσουμε πολεμώντας".

Στα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αναφέρεται και το CNN. Κάνει λόγο για διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων που διαμαρτύρονται έξω από το Κοινοβούλιο, ενόψει της ψηφοφορίας επί σκληρών νέων μέτρων λιτότητας.

Ανταποκριτής του CNN μιλά με διαδηλωτές, οι οποίοι περιγράφουν ότι το κύριο βάρος των μέτρων, το σηκώνουν οι μικρομεσαίοι."Με αυτή την πολιτική, το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα. Τα χρέη τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι" αναφέρει η Ιωάννα Λαγωνίκα - διαδηλώτρια του ΠΑΜΕ.

Ρεπορτάζ του Russia Today



Στα επεισόδια αναφέρεται στην πρώτη του σελίδα και το πρακτορείο Reuters, μιλώντας για ειρηνικές διαδηλώσεις που έγιναν βίαιες και για την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που παρέλυσε όλο τον δημόσιο τομέα και τις συγκοινωνίες.

"Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, το Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτή την εβδομάδα πάνω σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές, αύξηση της φορολόγησης και ιδιωτικοποιήσεις. Το πακέτο αποσκοπεί στη λήψη νέας τεράστιας βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση" αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Με εκτενές ρεπορτάζ και live μεταδόσεις από την Αθήνα, καλύπτει το Sky News τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει περίπου 20.000 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη, ενώ οι έλληνες βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν επί μέτρων που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ, ώστε η χώρα να λάβει νέα βοήθεια.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βγαίνουν στη σύνταξη σε ηλικία πενήντα ετών. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική το να μην πληρώνει κανείς φόρους. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι μόνο 5.000 Έλληνες παραδέχονται ενώπιον της εφορίας ότι έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ του Sky News



"Αν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο για εκείνους που έχουν στήσει τις τέντες τους στο Σύνταγμα, το συναίσθημα είναι αυτό της αποφασιστικότητας, όχι του φόβου" αναφέρει το Aljazeera, που μιλά με "Αγανακτισμένους" που διανυκτερεύουν στην πλατεία.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στον αντίκτυπο στον τουρισμό αλλά και στο αίσθημα αλληλεγγύης που κυριαρχεί σε όσους διαδηλώνουν κάθε βράδυ μπροστά από τη Βουλή. Εντός της Βουλής, ο ανταποκριτής του Aljazeera, αναφέρεται στην έκκληση Παπανδρέου στον πατριωτισμό των βουλευτών.

"Θεωρητικά έχει μία μικρή πλειοψηφία για να προωθήσει το πακέτο λιτότητας. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι θα τα καταφέρει, όπως τα κατάφερε και με την ψήφο εμπιστοσύνης", αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Ρεπορτάζ του Aljazeera
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: