Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Όχι» σε όλα από ΝΔ

Θέμα κομματική πειθαρχίας θέτει η ηγεσία του κόμματος


http://img.protothema.gr/DA81C0DF940EBD19A6567B804CC63206.jpg
Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Από την πλευρά της η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το Μεοπρόθεσμο και επί της αρχής και τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει στην ομιλία του ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει στο λάθος». Θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι απόδειξη της εσφαλμένης επιλογής του Μνημονίου. Πέραν αυτού η γαλάζια ηγεσία θεωρεί ότι η φοροκαταιγίδα του Μεσοπρόθεσμου θα επιτείνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και θα σωρεύσει και νέα δεινά. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι συμφωνεί με τους στόχους της εκμηδένισης του ελλείμματος και του χρέους όπως και για την στρατηγική των διαρθρωτικών αλλαγών, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Φυσικά η ΝΔ επιμένει ότι είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση όπως και η εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα προκαλέσουν δημιουργικό σοκ και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά διλλήματα και στην τακτική αυτή εντάσσει και την απειλή ότι αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο δεν θα εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο για τις γνωστές του δηλώσεις αναφέροντας ότι «αυτουπονομεύει την οικονομία» καθώς γνωρίζει ότι οι δηλώσεις του προκαλούν επιπτώσεις και ρωτά τον πρωθυπουργό αν «συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο;».

Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προκαλεί εσωτερικά προβλήματα και στη ΝΔ όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου η οποία είπε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό. Καθώς αυτή η δήλωση είναι μομφή και για την στάση του κ. Σαμαρά οι βουλευτές του κόμματος στις μεταξύ τους συζητήσεις αναρωτιούνται «γιατί ακόμη δεν την έχει διαγράψει». Πάντως το «γαλάζιο» επιτελείο λέει ότι η ΝΔ θα κατέβει συντεταγμένα στην συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ισοδυναμεί με κομματική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα βρεθούν εκτός κόμματος. Ερώτημα είναι τι θα κάνει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε την ψήφο του προκειμένου να περάσει το σχέδιο. Όταν το είπε βέβαια ήταν ρητορικό αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τις πιθανές διαρροές από το κυβερνών κόμμα δεν αποκλείεται το δίλημμά του να γίνει πραγματικό.

Η ΝΔ επίσης θα καταψηφίσει επί της αρχής και τον εφαρμοστικό νόμο που έλθει μία ημέρα αργότερα. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένες διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου που συμφωνούν με τις δικές του προτάσεις. Επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ούτε της ΔΕΗ με τον τρόπο που την προωθεί η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: