Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η Κίνα προτίθεται να αγοράσει το χρέος χωρών της Ευρωζώνης

newpost.gr
Η Κίνα προτίθεται να αγοράσει το χρέος χωρών της Ευρωζώνης
Η Κίνα, μέσω του πρωθυπουργού της Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε είναι πρόθυμη να «προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ευρώπη από μακριά» στην οικονομική κρίση της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Αν χρειαστεί, συνέχισε, η Κίνα μπορεί να αγοράσει το χρέος ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, αφού έχει βοηθήσει την Ευρώπη σε διαφορετικές εποχές. Με άλλα λόγια, όταν η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες, θα τείνουμε χείρα βοηθείας από μακριά», είπε ο Ουέν Τζιαμπάο. «Σίγουρα θα αγοράσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες τμήμα των κρατικών χρεών», πρόσθεσε ο Ουέν.

Παράλληλα, ο κινέζος πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους να σεβαστούν «την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις ανεξάρτητες επιλογές του κινεζικού λαού». «Μόνο μέσω του αμοιβαίου σεβασμού, οι δύο πλευρές (η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση) μπορούν να αναπτύξουν μια δίκαιη σύμπραξη πέραν των ιδεολογικών διαφορών, του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου ανάπτυξης» είπε.

«Η Κίνα σέβεται το πολιτικό σύστημα και το μοντέλο ανάπτυξης που επέλεξαν οι πολίτες της ΕΕ», πρόσθεσε. «Σε αντάλλαγμα αναμένουμε το σεβασμό από την ΕΕ της κυριαρχίας μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των ανεξάρτητων επιλογών του κινεζικού λαού».

Η προειδοποίηση αυτή του Ουέν διατυπώνεται ενώ την ώρα που το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θέλει να συζητήσει κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπιση από το Πεκίνο κυρίως των διαφωνούντων του καθεστώτος αποτελεί μια νέα αιτία ανησυχίας για τους εταίρους της Κίνας.

Πριν από την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα που άρχισε χθες βράδυ με δείπνο με την καγκελάριο Μέρκελ και η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε, ο Ουέν μετέβη στην Ουγγαρία και κατόπιν στη Βρετανία. Ο Ουέν και 13 μέλη της κυβέρνησής του θα μετάσχουν σε γερμανικό-κινεζικό υπουργικό συμβούλιο με δέκα γερμανούς ομολόγους τους, μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά υιοθετεί η Κίνα.


Πηγή: tanea.gr-newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: