Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Φτάνει η ώρα της κρίσεως για το Κτηματολόγιο

Ξεκινά η ανάρτηση των πρώτων πινάκων


http://img.protothema.gr/0C400E3E3CA448B9148F38078F667B30.jpg
Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια από την κτηματογράφηση των 107 περιοχών της χώρας που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2008 για να ξεκινήσει η ανάρτηση των πρώτων κτηματολογικών πινάκων που αποτελούν την τελευταία αλλά ουσιότερη πράξη του εθνικού κτηματολογίου.

Η ανάρτηση θα περιλαμβάνει συνολικά 33 περιοχές της χώρας εκ των οποίων 6 θα είναι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, 10 πρωτεύουσες νομών και 17 ΟΤΑ της Αττικής. Η πρώτη δόση θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου και αφορά μόνο τις 16 περιοχές (Θεσσαλονίκη, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Ηλεία, Ζάκυνθος, Καρδίτσα, Θεσσαλία) καθώς οι υπόλοιπες 17 θα αναρτηθούν το Σεπτέμβριο χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής χρόνος.

Το τελευταίο αυτό στάδιο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό γιατί σε αυτό γίνεται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο στάδιο της κτηματογράφησης και επεξεργάστηκαν νομικοί και τοπογράφοι και δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία της ανάρτησης και να τα επιβεβαιώσουν ή να τα διορθώσουν, με σκοπό να αποφύγουν αμφισβητήσεις ιδιοκτησίας και ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά από βροχή ενστάσεων και προσφυγών μεταξύ των μελετητών που θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που δηλώθηκαν κατά την κτηματογράφηση, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο απεμπλοκής. Εκτιμάται από πηγές της Κτηματολόγιο ότι πριν τα τέλη του έτους θα έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις με τους μελετητές που είχαν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση των αναρτήσεων.

Καπέλο 5 ευρώ για τις ενστάσεις
Το παρόν πρόγραμμα ανάρτησης καλύπτει 700.000 ιδιοκτήτες και 1,4 εκατομμύρια δικαιώματα και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορθής καταγραφής των στοιχείων (εξέταση ενστάσεων και διορθώσεις), θα προκύψουν οι αρχικές εγγραφές στο κτηματολόγιο και θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τα κτηματολογικά γραφεία που θα αντικαταστήσουν τα υποθηκοφυλακεία.

Για πρώτη φορά στην ανάρτηση των στοιχείων οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν το δικό τους λογαριασμό και να συμμετέχουν στην διαδικασία και μέσω του διαδικτύου αφού θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ και ηλεκτρονική ανάρτηση των στοιχείων.

Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες χρειάζεται να υποβάλλει «αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής» ή ένταση εντός δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων μηνών για κατοίκους εξωτερικού στο οικείο γραφείο κτηματογράφησης.

Οι αιτήσεις διόρθωσης εξετάζονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης και οι ενστάσεις από τριμελή επιτροπή στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός. Το κόστος υποβολής έντασης ή διόρθωσης ανέρχεται σε 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: