Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πέντε υπουργοί συζητούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Επιχείρηση εκτόνωσης

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τρίτης η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Λίγες μόνο ώρες μετά το μαραθώνιο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πέντε κορυφαίοι υπουργοί (Γ.Παπακωνσταντίνου, Λ.Κατσέλη, Μ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Ραγκούσης, Δ.Ρέππας) έχουν αναλάβει την ειδική αποστολή να εκτονώσουν το φορτισμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι ηλεκτρισμένη στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεδομένης και της επιστολής των «16» προς τον πρωθυπουργό που ζητούσαν απολογισμό για την υλοποίηση του Μνημονίου και πλήρη ενημέρωση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν κριτική στον υπουργό Οικονομικών για τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, καθώς και για τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και ειδικότερα για τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το στίγμα των προθέσεων ορισμένων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έδωσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, το πρωί της Τρίτης, ο Δημήτρης Καρύδης. Ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων άφησε αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Αντί να δοθεί σταθερό πλαίσιο στο λαό και να ειπωθεί ότι σε πόσα χρόνια θα υπερβούμε την κρίση, έλεγαν δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, το 2012 θα υπάρξει ανάκαμψη και θα ξαναβγούμε στις αγορές και μετά άρχισε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών. Όσοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Καρύδης, αναφερόμενος στην μείωση του αφορολόγητου, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιλέγονται εύκολες λύσεις, αλλά αποτελεσματικές. Υπογράμμισε, δε: «Οι εύκολες λύσεις οδηγούν στις συγκεντρώσεις του Συντάγματος. Και με τόσο κόσμο απ' έξω πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά τι θα κάνεις. Και να μην κάνεις πως δεν τρέχει τίποτα».

Εν τω μεταξύ, το ήδη φορτισμένο κλίμα επιβαρύνει η φημολογία ότι ορισμένοι βουλευτές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής τους, παρά να υπερψηφίσουν τα νέα επαχθή μέτρα. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της Χρύσας Αράπογλου, η οποία την Δευτέρα παρατήρησε πως δύσκολα θα σηκώσει το χέρι της για να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για το νέο πακέτο μέτρων, καθώς επίσης να εμφανιστεί ανοικτός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, άλλωστε, στο Μεσοπρόθεσμο θα ενσωματωθούν προτάσεις υπουργών, βουλευτών και κομμάτων σε μια προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, ωστόσο δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης «θα ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου».

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα συνεχιστεί το απόγευμα (17:00) στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και θα επανεξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: