Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Οι προσδοκίες Σαμαρά από τη «μίνι» ευρωπαϊκή του περιοδεία

newpost.gr

Οι προσδοκίες Σαμαρά από τη «μίνι» ευρωπαϊκή του περιοδεία
Εκστρατεία μεταστροφής της κυρίαρχης αντίληψης που υπάρχει στην Ευρώπη για την αδιάλλακτη στάση της ΝΔ στις φωνές που καλούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τη μετέπειτα επικαιροποίησή του Μνημονίου ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η σημερινή του συνάντηση με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν αλλά και οι αυριανές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κινούνται στον άξονα εξισορρόπησης των εντυπώσεων που έχουν διαμορφωθεί για τις θέσεις της ΝΔ, επιχειρώντας παράλληλα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις Σαμαρά απέναντι στη δανειακή σύμβαση, οι οποίες εν πολλοίς συμπυκνώνονται στη φράση «το κράτος έχει συνέχεια».

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ως προς τη στάση που θα τηρήσει η χώρα απέναντι στις δανειακές της υποχρεώσεις, κάτι που έχει καταστήσει σαφές από κάθε δημόσιο βήμα. Θα επιχειρήσει όμως να υποδείξει τα σφάλματα του περιεχομένου που έχει υπογραφεί, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού κάποιων από τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι οι δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από Ιρλανδία και Πορτογαλία αποτελούν «όπλα» του στην ασφυκτική, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος, τα οποία επιχειρούν να βασιστούν στην πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί σε αυτές τις χώρες, ανάμεσα στα κυρίαρχα κόμματα, έχοντας διαμορφώσει εσωτερική πολιτική ειρήνη. Επιτελής του στενού προεδρικού περιβάλλοντος εξηγεί στο Newpost.gr ότι «ο Σαμαράς δε θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει, εφ’ όσον το ελληνικό Μνημόνιο είχε χαρακτηριστικά αντίστοιχα του Ιρλανδικού ή του Πορτογαλικού, τα οποία κατά τη γνώμη μας, μπορούν να επιφέρουν ανάκαμψη στις οικονομίες των χωρών αυτών. Αλλά όχι και να του ζητούν να γίνει και κερατάς χωρίς κέρατα!»...

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να χρησιμοποιήσει υπέρ του και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της Πορτογαλίας επισημαίνοντας τη θέτική στάση Κοέγιο απέναντι σε ένα «Μνημόνιο που προέκυψε κατόπιν ορθής διαπραγμάτευσης». Επιχείρημα που θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στο τραπέζι της συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ζ.Μ.Μπαρόζο.

Ταυτόχρονα, στην Συγγρού εκτιμούν ότι η σταθερή αυτή θέση μπορεί τελικά να έχει αντίκρυσμα και στη μεγάλη μάζα της κοινωνίας που εν πολλοίς εκπροσωπείται από την πλειονότητα όσων συγκεντρώνονται σε καθημερινή βάση στο Σύνταγμα. Ωστόσο, επιμένουν να κινούνται πολύ προσεκτικά ως προς τις αναφορές τους σχετικά, αποφεύγοντας να εμφανιστούν ότι προσπαθούν να «κομματικοποιήσουν» τις κινητοποιήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: