Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αναβολή για το φθινόπωρο; Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συμφωνία στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Οι αντιρρήσεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και οι δυσκολίες που συναντά το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ολιγόμηνη αναβολή την τελική συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις από την Αθήνα και το Βερολίνο να κάνουν λόγο για το ερχόμενο φθινόπωρο και όχι εντός του Ιουνίου.Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η 5η δόση του δανείου θα καταβληθεί κανονικά.

Ωστόσο, φέρεται να είπε ότι η συνολική λύση για το νέο δάνειο, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός, «πάμε με τσαγανό».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έπεισε την τρόικα να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και η ψήφιση του εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανόν να μην ληφθεί πριν από το φθινόπωρο, εξαιτίας των αντιδράσεων εντός της Ευρωζώνης.

Είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου, γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη «υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή».

Η Handelsblatt λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα να δοθεί μέσω του μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ώστε να αποφευχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή, όπως θα γινόταν αν η βοήθεια δινόταν μέσω διμερών δανείων (αυτό συνέβη με την έγκριση για τα 110 δισ. ευρώ).

Η Ελλάδα θα λάβει κανονικά την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, καθώς το ΔΝΤ δεν θέλει να τη συνδέσει με ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η απόφαση συναντά εμπόδια κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της κυβέρνησης της Σλοβακίας. Πάντως, η κυβέρνηση της χώρας διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «δεν είναι ακριβές».

Η Σλοβακία θέτει όμως αυστηρές προϋποθέσεις. «Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει προ παντός την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής καθώς και ένα πολύ αυστηρό νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και εξασφαλίσεων, με δεσμευτική στήριξη από όλα τα σημαίνοντα ελληνικά κόμματα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«To νέο πακέτο διάσωσης πρέπει να υιοθετηθεί με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Όμως και οι τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές, κωλυσιεργούν για να αποδεχθούν την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης, την οποία επιθυμούν διακαώς η γερμανική κυβέρνηση αλλά και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά.

«Οι τράπεζες το αρνούνται κατηγορηματικά», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα, εκτιμώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση η συμεμτοχή τους θα είναι «συμβολική».

Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί θα πρέπει να αγοράσουν και πάλι «επικίνδυνα» ομόλογα, ενώ μπορούν απλώς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν σε τίτλους χαμηλότερου ρίσκου.

Επιπλέον, η μετακύλιση χρέους θα προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς θα επηρεάζονταν μόνο οι τράπεζες που έχουν ομόλογα λήξεως 2014, όπως η Societe Generale, ενώ η BNP Paribas που έχει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό.

Πάντως, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν που μίλησαν την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο είπαν ότι οι επόμενες κινήσεις για την Ελλάδα, θα έχουν συμφωνηθεί πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.

«Η οικοδόμηση των επόμενων κινήσεων πάνω στο πακέτο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί, οι συζητήσεις για την στήριξη στην Ελλάδα και η προώθηση των μεταρρυθμίσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τις 20 Ιουνίου», είπε ο κ. Ρεν.

Δεν αποκλείεται εντός του Ιουνίου να υπάρξει ένα είδος πολιτικής συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας, με τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου να οριστικοποιούνται αργότερα.

Στο ενδεχόμενο μίας «γρήγορης λύσης» («quick fix») τον Ιούνιο και μίας τελικής συμφωνίας τους επόμενους μήνες, είχε αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδας και στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Δευτέρα ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε θετικός, για πρώτη φορά δημοσίως, στο ενδεχόμενο συμφωνίας για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, μέσω της διατήρησης της έκθεσης των τραπεζών στη χώρα.

«Αυτό δεν είναι χρεοκοπία. Είναι κάτι που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλη» λύση, τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Νουτ Βέλινκ, είπε την Δευτέρα ότι η εθελοντική μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου βοήθειας.

«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ότι τμήμα της πρόσθετης αναχρηματοδότησης [σ.σ της Ελλάδας] μπορεί να έρθει απ' αυτή την πηγή», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: