Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ζήτησαν ανοιχτά εκλογές «Μαστιγώνουν» Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

http://img.protothema.gr/91B9C2ED19C400DEE5D8FF91DC892595.jpgΣοβαρές ευθύνες για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσεις επιρρίπτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών στη Βουλή.

Λόγω της συνεχιζόμενης συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών στη Βουλή, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 5:00 μ.μ., και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη στις 12:00.
«Ζητάτε να στηρίξουμε. Όχι μόνο να ψηφίσουμε και να πάμε να κρυφτούμε, αλλά να επιχειρηματολογήσουμε. Και η αξιοπιστία μας έχει χαθεί. Ερώτηση: Πώς ερμηνεύετε αυτό που γίνεται έξω; Σαν εκτόνωση, σαν αποτέλεσμα λαϊκισμού ή σαν μήνυμα "όχι άλλο ερήμην μας"; Μπορούμε να κάνουμε οικονομική πρόβλεψη σε βάθος χρόνου ή τα πιο σκληρά αναβάλλονται για το φθινόπωρο;» είπε η κα. Ζούνη.

Η κα. Αράπογλου τόνισε: «Εγγυήσεις δεν έχουμε υποχρέωση να δίνουμε μόνο στους δανειστές, αλλά και στο λαό. Πρέπει να δώσουμε χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση. Οι παρωχημένες αντιλήψεις περί ανύπαρκτων εχθρών θέλουν να κρύψουν άλλα πράγματα. Ποιος φταίει που οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα; Η ΕΥΑΘ έχει έσοδα πενταετίας τόσα, όσα θα πιάσει αν πουληθεί... Να υποθηκευτούν λοιπόν άμεσα τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας... Η Βουλή πρέπει να ανοίξει τα πατζούρια, δεν μπορεί επί 15 μέρες να τα έχει κατεβασμένα, εκεί έξω γεννιέται το καινούριο και έχει ωδίνες... Η πολιτική της άλλης μέρας θα υπάρξει, είτε με μας είτε χωρίς εμάς».

Ο κ. Βούρος τόνισε: «Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ποιο είναι αυτό; Όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών... Εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιβεβαιώσουμε τη φράση του Ντοστογιέφσκι, που μιλούσε για το δικαίωμα του απελπισμένου στην επανάσταση, και τον Φρόιντ που μίλησε για την ψυχολογία του όχλου. Όταν ρώτησαν τον Τσόρτσιλ πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση και κερδίζει χρόνο σε περίπτωση κρίσης, απάντησε: Σαν να πηγαίνω μια βόλτα με μια πιρόγα και τους φίλους μου στον Αμαζόνιο. Κωπηλατούν μαύροι, μας κυνηγούν κροκόδειλοι, ε, που και που πετάμε κανένα μαύρο στο νερό. Εμείς μαύρο-επίορκο δεν έχουμε βρει, ή, αν θέλετε, δεν έχουμε δώσει, κι αν το είχαμε κάνει δεν θα χρειαζόταν καμία διμοιρία ΜΑΤ και κανένα κιγκλίδωμα έξω από το Κοινοβούλιο».

«Ο Παπακωνσταντινου ήταν ειλικρινης και εξήγησε γιατί το μνημόνιο 2 θα αποτύχει, όπως το μνημόνιο 1. Το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας. Δεν βγαίνει. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση. Το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο το θέσαμε εδώ, ενώ έπρεπε να το θέσουμε στην ευρωπαϊκή κοινότητα» τόνισε η Τόνια Αντωνίου.

«Σήμερα οι πολίτες ενημερώνονται από το Ίντερνετ και δευτερευόντως από τα μίντια. Η χειραγώγηση έγινε με το δόγμα του σοκ, φόβος, ανασφάλεια, εθνική συνενοχή, τα φάγαμε μαζί. Ο κόσμος έδειξε ανοχή και αντοχή, αλλά τώρα φεύγει ο φόβος έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται και είναι απέναντί μας. Όλη αυτή τη λαίλαπα δεν μπορεί να την σηκώσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μόνη της, διότι τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις τις πήρε η ηγετικη ομάδα μόνη της, ερήμην μας. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση έτσι όπως είμαστε, άρα εκλογές…» συμπλήρωσε.

Η κα. Μπατζελή είπε: «Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε, δεν καταλαβαίνω ωστόσο γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών, που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δισ. το 2014. Στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει στίγμα ενίσχυσης της παραγωγής. Αν το δημοψήφισμα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, είναι λάθος».

Ο Βασίλης Τόγιας σημείωσε: «Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις λογικές περικοπών του πρώτου μνημονίου. Γι' αυτό κανένα βάρος και κανένα κόψιμο σε μισθωτούς και συνταξιούχους».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου είπε: «Το οικονομικό επιτελείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να τις εξατομικεύσει. Τα έχουμε θαλασώσει επικοινωνιακά».

Ο κ. Ζωίδης επισήμανε: «Δεν μας έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί οι εκλογές είναι καταστροφικές. Δε διακρίνω άλλη δυνατότητα εκτόνωσης της κοινωνικής αναταραχής».

Ο κ. Βαρβαρίγος ανέφερε: «Ο κόσμος βλέπει σκοτάδι, οι θυσίες του πήγαν χαμένες. Φέρτε το μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές, κι αν δε γίνει να πάμε σε εκλογές».

«Ήρθε ο ΥΠΟΙΚ με περισσή αλαζονεία για να ανακοινώσει νέα μέτρα χωρίς αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει τη χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει μια παράταξη. Γι' αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας, που θα κληθεί να το υλοποιήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» είπε ο κ. Λιντζέρης.

«Να πάμε σε εκλογές, γιατί έτσι κι αλλιώς σε τρεις-τέσσερις μήνες δεν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε» σείωσε ο κ. Γερανίδης.

«Γεμίζουν οι πλατείες από αγανάκτηση και αυτό δεν απαντάται με spot» τόνισε η Σούλα Μερεντίτη.

«Να ακουστούν τα βογγητά, όχι από την πλατεία, αλλά από τα βόρεια προάστια. Να φορολογηθούν μόνο οι έχοντες και οι κατέχοντες» είπε ο κ. Νιώτης.

«Νέα αρχή σημαίνει απολογισμός και καταλογισμός ευθυνών. Εγώ δεν νιώθω καμία ευθύνη. Δεν φταίει ούτε η συνταγή, ούτε ο μάγειρας, αλλά η… ΔΕΗ που είχε διακοπή ρεύματος.» τόνισε ο κ. Αμοιρίδης και συνέχισε λέγοντας , «τι άλλαξε μετά τους πανηγυρισμούς της 25ης Μαρτίου; Πώς εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση και μετά είπαμε πως εξασφαλίστηκε; Το 30% εδώ μέσα πιστεύει αυτό που πάμε να κάνουμε;»

O κ. Γιουματζίδης ανέφερε: «Γιατί εφαρμόζουμε μονεταριστικό μοντέλο και όχι κεισιανό; Κόκκινη γραμμή για μένα το πετρέλαιο θέρμανσης και τα «νερά», τα οποία πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους. Υπάρχει ανυπαρξία λειτουργίας πολιτικού κέντρου και ανυπαρξία λειτουργίας επικοινωνιακού κέντρου. Δεν έχουμε πετύχει αξιοκρατία, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση των νόμων.

«Δεν είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, έχει γεννηθεί ήδη το καινούριο. Οι πολιτικοί έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Χρειάζεται σύγκλιση και συναίνεση. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να πάμε σε εκλογές», ανέφερε ο κ. Κατσούρας

Η κα. Κεφαλίδου ανέφερε: «Μπροστά μας έρχεται ένα 2ο μνημόνιο, άρα στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικό πριν απαντήσουμε στο δίλημμα μεσοπρόθεσμο ή κατάρρευση, να δώσουμε πειστικές απαντήσει σε δύο ερωτήματα: τι κάναμε λάθος στο πρώτο μνημόνιο; τι θα αποτρέψει ένα τρίτο μνημόνιο;

Κοινή διαπίστωση, ο χώρος μας είναι μακριά από τις λογικές και τις προσεγγίσεις της Τρόικας. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εμπνεύσει ούτε τα ίδια τα μέλη της. Εμφανίζει κακοφωνία και σπασμωδικότητα. Χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη με γόνιμες προτάσεις να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο. Όχι κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά άξιων ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Ως υπεύθυνοι ηγέτες, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με τα δεδομένα που είναι στο τραπέζι, όχι με αυτά που θα θέλαμε να είναι».

«Υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας» τόνισε ο Θανάσης Οικονόμου. «Απ' εξώ προσπαθούν να μην μπορούμε εμείς οι βουλευτές να εκφραζόμαστε στο δημόσιο χώρο, εδώ μέσα διλήμματα. Αυτό δεν μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν καταλαβαίνουμε τις δανειακές υποχρεώσεις. Πέρα από αξίες και αρχές υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα, η οποία δεν εξυπηρετείται ξεκάθαρα από το Μεσοπρόθεσμο. Κι αυτό γιατί καθυστερούνται οι αποκρατικοποιήσεις και δεν είναι ξεκάθαρο ότι μειωνεται ο δημόσιος τομέας. Αντιθέτως, υπερφορολογούμε τους πολίτες. Τέλος στις 31/12/11 λήγουν οι εγγυήσεις των καταθέσεων. Τι έχει γίνει, ώστε να εξακολουθούν να ισχύουν οι προθεσμακές καταθέσεις;».
«Κάποτε, κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό, πήγαν στο Γουδή. Αν θέλετε να πουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα της Θράκης, σκεφτείτε το καλά» ήταν η «βόμβα» του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Τρεις ώρες αργότερα, ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε τη δήλωση αυτή, ωστόσο βουλευτές που ήταν στην αίθουσα επιμένουν για του λόγου το αληθές.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σκληρά μέτρα, δεν λιγοψύχησαν, αλλά θέλουν αυτά τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά. Υπάρχουν τρεις εταιρείες που κοστίζουν στο Δημόσιο δέκα εκατ. ευρώ. Μία εξ αυτών έχει επτά υπαλλήλους και οκτώ μέλη στο ΔΣ» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Μίχος απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλη την κυβέρνηση «να σταματήσουμε να φορολογούμε τους ίδιους και τους ίδιους, γιατί πίσω μας η κοινωνία φλέγεται». Χαρακτήρισε αβελτηρία το ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγξε τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές να ζούμε ως τέτοιοι. Έχω εντοπίσει έπαρση αυθεντίας».

Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατείες. «Χρειάζεται εκ βαθέων αλλαγή του πολιτικού συστήματος και οι άνθρωποι της πλατείας να γυρίσουν στα σπίτια τους ικανοποιημένοι και με ελπίδα. Χρειάζεται ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη, έμπρακτη συναίνεση με τη συμμετοχή στο ΥΠΟΙΚ υπουργών εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων μονό έτσι θα έχει νόημα η συναίνεση».

Ο κ. Γείτονας είπε «όχι» στο δημοψήφισμα επειδή είναι προθάλαμος εκλογών και τόνισε: «Χάσατε το επικοινωνιακό παιγνίδι και αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ κάνετε καταστολή όπως π.χ με την ανακοίνωση που βγάλατε την Κυριακή».

Ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε: «Δεν είμαστε λογιστές. Ως αυτή την ώρα ακούω από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μία λογιστική προσέγγισε. Εμείς ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Πρέπει πρώτα να περάσει από την πλατεία να κατεβούμε όλοι να πείσουμε τον κόσμο για τις πολιτικές μας αν δεν περάσει από εκεί δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή».

Η κα. Παναρίτη διερωτήθηκε απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και αλλά μέτρα»; Τόνισε ότι «χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στίβεις κάθε μήνα τους πολίτες. Ο λόγος που παιρνουμε τα μετρα είναι ότι δεν υπαρχει αναπτυξη Αντιμετωπιζιμε το θεμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε».

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Ζητάτε από την Κ.Ο να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κύριε Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά από τους υπουργούς που έχουν αστοχίες» ενώ ο κ. Κουκουλόπουλος είπε: «Σήμερα ζήσαμε το τέλος των διλημμάτων γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις. Η πολιτική δεν ασκείτε σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια σήμερα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες».

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, ενώ ο Κώστας Γείτονας τόνισε πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο.
Ο κ. Δριβελέγκας ζήτησε να φορολογηθεί ο υπόγειος ορυκτός πλούτος, ενώ ο κ. Μαργέλης είπε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η στήριξη της κοινωνίας, αλλά και να υπάρξει η σταθερή πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε που πάμε. Να μπουν κόκκινες γραμμές, ώστε να μην θίξουμε άλλο τα χαμηλά εισοδήματα».

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας βρίσκονται σύσσωμες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου – Σαχινίδης), Εργασίας ( Κατσέλη – Κουτρουμάνης), Εσωτερικών (Ραγκούσης – Ντόλιος)καθώς και οι υπουργοί κ.κ. Χρυσοχοίδης και Ρέππας και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τι έχει πετύχει και τι όχι το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός, στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι «δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας». Εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών.



Παρουσιάστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει τα μέτρα, ενώ επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο, όμως, εξήγησε στους βουλευτές ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των εφαρμοστικών νόμων. Τέλος είπε ότι για να πάρουμε την πέμπτη δόση, θα πρέπει να δείξουμε κάποια αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές.

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα ο κ. Πετσάλνικος είπε πως αν κατατεθεί αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο και ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες τότε αυτό θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 28 Ιουνίου -μετά τη σύνοδο κορυφής- και θα εφαρμοστεί στις αρχές Ιουλίου.

Επιπροσθέτως ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε πως θα προτείνει να μπει φόρος 3% σε όλα τα εισοδήματα προκειμένου να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης κατά της φτώχειας προκειμένου μα μην γίνει η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης ίση με αυτή του πετρελαίου κίνησης.


Να σημειωθεί ότι από τους περίπου 90 βουλευτές που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής έχουν ζητήσει όλοι να πάρουν το λόγο, άρα η συνεδρίαση αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: