Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει» Απορρίπτει τη λύση δημοψηφίσματος η ΝΔ

http://img.protothema.gr/766F88CDEF0D514AD2B05E5559EF443F.jpgΣτην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου επιμένει η ΝΔ και ξεκαθαρίζει δια του εκπροσώπου της κ. Γιάννη Μιχελάκη ότι «θα το ζητήσει όταν έρθει στην εξουσία, ακόμη κι αν μέχρι τότε έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης».Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα συναίνεσης στην πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι η έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει, αλλά, αντιθέτως, πίσω από αυτήν τη συζήτηση προσπαθεί να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της». Επανέλαβε τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι στη θέση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προσχωρούν όλο και περισσότεροι και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Μίμη Ανδρουλάκη και του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Μιχελάκης τάχθηκε και κατά του δημοψηφίσματος που σκέπτεται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην επιλογή κάποιου είδους διχαστικού δημοψηφίσματος. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ αρχίζει την προετοιμασία και έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον υπουργό Εσωτερικών, δεν έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία, αλλά το επικοινωνιακό παιχνίδι της διαδικασίας και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη τέχνασμα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι διχαστικό και αποπροσανατολιστικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα διλήμματα που κατασκευάζει προκαλούν σύγχυση, δεν ωφελούν, αλλά βλάπτουν τον τόπο», καθώς επίσης ότι πάνω στη λανθασμένη πολιτική που βλάπτει την ελληνική οικονομία, πάνε να προσθέσουν ένα δημοψήφισμα που διαιρεί τον ελληνικό λαό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι διαρροές θα μείνουν σενάρια. Είπε τέλος ότι «αν ήθελαν τη γνώμη του ελληνικού λαού, ας τον ρωτούσαν πριν το πρώτο Μνημόνιο».

Για το θέμα του εκλογικού νόμου έδειξε ότι η ΝΔ είναι ανοικτή σε συζήτηση: «Ας το φέρουν και βλέπουμε».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος κ. Χρήστος Σταικούρας παρουσίασε την άποψη της ΝΔ για τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη ΝΔ, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2011:

- Η ύφεση βάθυνε, αφού για ένατο τρίμηνο εμφανίζει αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης

- Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά και έχει κατρακυλύσει στα 41,8 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2011 από 44,6 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2009, όσο ήταν το 3ο τρίμηνο του 2005.

- Η ανεργία διογκώθηκε και έφθασε στο 15,9% τον Φεβρουάριο από 9,1% τον Σεπτέμβριο του 2009

- Ο πληθωρισμός διευρύνθηκε από 0,7% τον Σεπτέμβριο του 2009 στο 3,9% τον Απρίλιο του 2011

- Η ψυχολογία της αγοράς κατέρρευσε, όπως δείχνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σε απόκλιση 32 μονάδων από τον αντίστοιχο δείκτη της ΕΕ

- Ο κλάδος της οικοδομής παρέλυσε και η οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 62,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010

- Το λιανεμπόριο κατέρρευσε και σημείωσε μείωση κατά 17,5% το Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

- Το χρέος μεγάλωσε και εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. το Μάρτιο του 2011 από 298 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2009.

Επίσης, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας ότι οι αποδόσεις τίτλων του Δημοσίου έχουν αυξηθεί, το κόστος δανεισμού έχει διογκωθεί, οι αγορές έχουν καταρρεύσει, ενώ διαπιστώνονται αποκλίσεις από όλους τους στόχους του 2010 και του 2011 και, εν κατακλείδι, οι θυσίες του λαού δεν πιάνουν τόπο.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: