Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γενική απεργία στις 5 Οκτωβρίου αποφασίζουν σήμερα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


Η λήξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης κυβέρνησης - τρόικας, όπου οριστικοποιήθηκαν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αφαίμαξης του εισοδήματος, μείωσης των μισθών, των συντάξεων και απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων μέσω της εργασιακής εφεδρείας, σήμανε συναγερμό στα συνδικάτα και το επόμενο διάστημα προβλέπεται γενίκευση των αντιδράσεων των εργαζομένων σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στα μέτρα γενικευμένης κοινωνικής εξαθλίωσης που προωθούν άμεσα κυβέρνηση και τρόικα.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεδριάζουν από κοινού σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποφασίσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων που τίθενται το επόμενο διάστημα σε εφεδρεία από φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

"Οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται άδικη, σκληρή, πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό θα εκφράσουν για ακόμη μια φορά με άμεσο και αγωνιστικό τρόπο τη διαφωνία τους και τη διαμαρτυρία τους στην αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση και εκβιαστική τακτική των δανειστών και των τροϊκανών", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ και θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση των προεδρείων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που, όπως σημειώσαμε, θα καταλήξει σε απόφαση για κοινή απεργία, πιθανότατα στις 5 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ από την περασμένη Παρασκευή με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είχε ορίσει γενική απεργία στις 6 Οκτωβρίου, κατά συνέπεια μετά τη σημερινή συνεδρίαση θα μεταθέσει την απόφαση για απεργία μία ημέρα νωρίτερα.

Φωτιά σε ειδοποιητήρια...

*Χθες εκατοντάδες συνδικαλιστές από τον δημόσιο τομέα (κυρίως από ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ) έκαψαν φωτοτυπίες της έκτακτης εισφοράς έξω από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, που θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα. "Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υποταγμένη στα συμφέροντα των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στην κοινωνία και ταυτόχρονα μεγαλώνει την ύφεση και αυξάνει δραματικά τα δημοσιονομικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουμε τη νέα βάρβαρη επίθεση στο εισόδημά μας, τα νέα έκτακτα χαράτσια σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων", σημείωναν συνδικαλιστικά στελέχη του δημοσίου.

Σήμερα στην Κλαυθμώνος, αύριο στα Προπύλαια

*Σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι στους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίοι συγχωνεύουνται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΗΔΙΚΑ κ.λπ.) και το 10% των εργαζομένων θα τεθεί σε πρώτη φάση σε εργασιακή εφεδρεία. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι η ΑΔΕΔΥ, που έχει εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, θα συμπαρασταθεί ενεργά σήμερα στους εργαζόμενους που τίθενται στον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση (1.00 μ.μ.) στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για αύριο, Πέμπτη,η η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 3ωρη παναττική στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - λήξη ωραρίου) και θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φορείς της Παιδείας (1.00 μ.μ.) στα Προπύλαια.

"Φρένο" στα Μέσα Μεταφοράς

Φρένο... στα σχέδια εγκαθίδρυσης καθεστώτος "εργασιακής εφεδρείας" στις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΣΕ βάζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιπλέον κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες. Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, θα μείνει η πρωτεύουσα αύριο, ενώ δεν θα λειτουργήσει ούτε και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία, έπειτα από απόφαση για συγκρότηση κοινού μετώπου με τους εργαζομένους του ΟΑΣΑ κατά της εφεδρείας.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που, αν ισχύσει, όπως λένε, θα σημαίνει και το τέλος του συγκοινωνιακού έργου, καθώς ήδη οι υποχρεωτικές μετατάξεις που έχουν γίνει και οι επόμενες που προβλέπει ο σχετικός νόμος να γίνουν έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των οργανισμών και το συγκοινωνιακό έργο. Οι εργαζόμενοι επίσης αντιδρούν στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους και των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες τις κινητοποιήσεις τους. Τη συνέχιση ωστόσο των κινητοποιήσεών τους, οι εργαζόμενοι πρόκειται να την αποφασίζουν μετά από κάθε 24ωρη απεργία τους. Τέλος, αύριο, ημέρα απεργίας των αστικών συγκοινωνιών, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: