Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας ζητά η Δημοκρατική Αριστερά

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ.Κουβέλης
O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ.Κουβέλης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητούν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή την εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτατου τέλους ακίνητης περιουσίας.

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες πολίτες βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας, τα εισοδήματα της Εκκλησίας εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο» αναφέρουν οι βουλευτές.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης μετά το ελληνικό κράτος, με 130.000 εκτάρια γης, διαθέτει 7.945 ενορίες και πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, καθώς και το 1,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Εντούτοις, τα εισοδήματα της Εκκλησίας, όπως αναφέρουν, απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί και οι μονές. Επιπλέον, η Εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της, καθώς και από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων.

»Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
»1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας; Θα προχωρήσει στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και στην πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους;

»2. Προτίθεται να συμπεριλάβει την Εκκλησία και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα στην έκτακτη εισφορά ακινήτων, εξαιρώντας μόνο όσα ακίνητα χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς (ορφανοτροφεία, γηροκομεία κλπ);

»3. Με ποια κριτήρια προσδιορίζεται ο χαρακτηρισμός ενός ακινήτου ως κοινωφελούς ή λατρευτικού σκοπού και λειτουργίας; Σκοπεύει να εκδώσει σχετική εγκύκλιο που να προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια αυτά;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: