- Στις 21 Ιουλίου υπήρξε μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για χρηματοδότηση των οικονομιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δέσμευση για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση, σημείωσε η Κρ.Λαγκάρντ
Στις δυσκολίες εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απευθύνοντας όμως αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα για πιστή εφαρμογή του.
Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εστιάζουν σε μέτρα που επιβαρύνουν λιγότερο τους οικονομικά αδύναμους. Χαρακτήρισε ατυχείς τις συγκρίσεις με την Αργεντινή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας, ως μέλος μιας ένωσης, καθώς η κοινή μοίρα των κρατών της Ευρωζώνης τα ενώνει αποφασιστικά για να δεσμευθούν για την στήριξη των αδύναμων κρατών. Ειδικότερα, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυρία Λαγκάρντ ρωτήθηκε εάν θεωρεί πως υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και εάν η ελληνική περίπτωση ομοιάζει με αυτή της Αργεντινής.
Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε πως για να δουλέψει το ελληνικό πρόγραμμα απαιτούνται κάποια απαραίτητα συστατικά και εστίασε στην αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος.
«Το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εστιάζουν στο ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι λιγότερο προνομιούχοι πρέπει να αναλαμβάνουν μικρότερα βάρη» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας που ίσχυσε για την Αργεντινή, τόνισε πως οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές και δεν μπορούν να συγκριθούν.
«Δεν μπορείς να συγκρίνεις αυτό που έγινε στην Αργεντινή με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Όπως είπε, η σύνδεση ενός νομίσματος με το δολάριο είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από το να είσαι ενταγμένο μέλος σε μια ισχυρή νομισματική ένωση. Πρόσθεσε δε, ότι ευρωπαίοι εταίροι θα σταθούν στο πλευρό κάθε χώρας μέλους.
Η κοινή μοίρα των κρατών της Ευρωζώνης, επισήμανε, τα ενώνει αποφασιστικά για να δεσμευθούν για την στήριξη των αδύναμων κρατών.
«Στις 21 Ιουλίου υπήρξε μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για χρηματοδότηση των οικονομιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δέσμευση για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση» σημείωσε, και επισήμανε πως οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πάρει δραστικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματός τους έχουν βρεθεί κάτω από το ραντάρ των αγορών.
Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως η ανάκαμψη έχει ατονήσει και πως η κρίση δημοσίου, ιδιωτικού και τραπεζικού χρέους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
«Το μονοπάτι προς την ανάταξη δεν είναι ευκρινές, αλλά υπάρχει» σημείωσε, προτείνοντας «επιδιόρθωση» με προτεραιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τον έλεγχο του δανεισμού των νοικοκυριών και των τραπεζών.
«Για να υπάρξει ανάπτυξη είναι σημαντικό οι τράπεζες να έχουν ισορροπημένους ισολογισμούς για να λειτουργούν απρόσκοπτα» είπε, προσθέτοντας την ανάγκη μετάλλαξης του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η ίδια σημείωσε πως απαιτείται πολιτική αποφασιστικότητα και «συλλογική ηγεσία», για να επιτευχθεί ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης και δεσμεύθηκε για την βούληση του ΔΝΤ να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη όπου αυτό απαιτηθεί.
Τέλος, σημείωσε πως η πολιτική του ΔΝΤ δεν υπαγορεύεται από τα χρηματιστήρια και πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν στηρίζονται σε τεστ προσομοίωσης, αλλά στις δυνητικές ζημιές που ενδεχομένως ανακύψουν από την κρίση χρέους.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου