Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις Στις ΗΠΑ μεταφέρεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, ψυχρολουσία και στο ΠΑΣΟΚ από τα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχουν και νέες ανακοινώσεις, αφού ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου στον Βήμα 99,5. Στην ερώτηση εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και τα τελευταία, ο κ. Οικονόμου είπε: «Η ζωή δεν σταματά ποτέ».Όπως τονίζουν τα Νέα, η αγωνία μεταφέρεται τώρα στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας θα επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει προγραμματίσει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο.

Πώς θα ψηφιστούν

Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να ψηφίσει τα μέτρα «το συντομότερο δυνατό» και ο τρόπος θα καθοριστεί την επόμενη εβδομάδα, αφού οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν τα μέτρα θα ψηφιστούν τμηματικά ή όλα μαζί. Το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί το δεύτερο σενάριο.

Από τη Βουλή πρέπει να περάσουν τα μέτρα που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων, στη μείωση του αφορολογήτου, στο ενιαίο μισθολόγιο και στο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η ψήφιση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα γίνει από τη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου -με εξαίρεση το νέο Φορολογικό, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί ώς το τέλος του επόμενου μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν της άποψης να μη γίνουν την Τετάρτη ανακοινώσεις, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, αλλά μετά την επιμονή των Κ. Σκανδαλίδη και Α. Λοβέρδου, που ζήτησαν να γίνει η ανακοίνωση για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη φημολογία, αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ψυχρολουσία και στο ΠΑΣΟΚ

Παγωμένοι παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι συζητήσεις εντός του κόμματος για συγκυβέρνηση και εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έκοψε κάθε διάθεση για συζήτηση τόσο για το θέμα της στάσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και για πιθανές έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, και ειδικά πρόωρες εκλογές. «Δεν θέλω να συνεχιστεί άλλο αυτή η συζήτηση, και μάλιστα μέσω διαρροών» φέρεται να προειδοποίησε τους υπουργούς στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τράβηξαν κόκκινες γραμμές για τις οποίες ενημέρωσαν σχετικώς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Βασίλη Εξαρχο, προειδοποιώντας ότι θα περιμένουν να διαβάσουν πρώτα το νέο πακέτο για να λάβουν ακολούθως τις οριστικές τους αποφάσεις.

Κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι «όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο αν θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση στα «Νέα» του Δημήτρη Λιντζέρη: «Από τη στιγμή που τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν, έστω και την ύστατη φορά να ληφθούν μέτρα. Όμως αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού να πάμε ή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή στις κάλπες».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης παρατήρησε πως «το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας», ενώ ο Κώστας Γείτονας έκανε λόγο για «επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα για να μην μείνουν στη μέση οι θυσίες». Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούρος ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι «δεν αγγίζουμε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Αν το κάναμε αυτό ας τούς δίναμε και το χάπι της ευθανασίας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: