- (Φωτογραφία: Icon )
Η Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την εποπτεία των τραπεζών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης EFSF, που ουσιαστικά καθιστά το μηχανισμό πιο ευέλικτο.
Οι επίμαχες τροπολογίες για την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και για την καθαίρεση μελών του ΔΣ της της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, θα τεθούν την Πέμπτη σε ονομαστική ψηφοφορία.
Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε έκρυθμο κλίμα, που πυροδότησαν περαιτέρω οι αναφορές του Ευ.Βενιζέλου για την ανάγκη λήψης πρόσθετων οικονομικών μέτρων.
Οι αλλαγές στο EFSF, που ενισχύουν την ουσιαστική χρηματοδοτική δυνατότητά του στα 440 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια και των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης για να τεθούν σε ισχύ.
Ειδικότερα, με ψήφους 183 υπέρ και 38 κατά, με σύμπτωση της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων-Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης-Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις».
Σε ότι αφορά την ψήφιση επί των άρθρων, η ΝΔ στα πρώτα οκτώ άρθρα ψήφισε «παρών».
Οι βουλευτές της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ καταψήφισαν το νομοσχέδιο.
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου, την Τετάρτη, ξεχώρισε η αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών με τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πυροδοτούμενη από τις επίμαχες τροπολογίες και τις αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ανάγκη λήψης πρόσθετων οικονομικών μέτρων.
Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη καταφυγής σε πρόσθετα μέτρα, σε αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων, λόγω της ύφεσης και των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του μεσοπροθέσμου προγράμματος της 21ης Ιουνίου.
Όπως τόνισε, η συνέπεια στην υλοποίηση του τελευταίου, προς την κατεύθυνση της πάταξης του ελλείμματος, είναι όρος επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, γιατί μονάχα έτσι «οι τράπεζές μας θα χρηματοδοτούνται φθηνότερα κι ευκολότερα, άρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα με μεγαλύτερη ευκολία».
Η μείωση του ελλείμματος περνά μέσα από την αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών. «Στα έσοδα δεν έχουμε περιθώρια για πολλά πράγματα», πλέον του τέλους ακινήτου και του επικείμενου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από «δικαιοσύνη, ισορροπία και κοινωνική ευαισθησία».
Άλλωστε, πρόσθεσε, κριτήριο της κυβέρνησης «είναι οι ανάγκες και οι αντοχές των απλών ανθρώπων».
Από κει και πέρα, «δαπάνη στην Ελλάδα σημαίνει μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου, προνοιακά επιδόματα, επιχορηγήσεις ΟΤΑ και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επιχορηγήσεις φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και λειτουργικές δαπάνες» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε επίσης τα διάφορα «σενάρια συνωμοσίας που ακούγονται», όπως επίσης και τις ελπίδες που καλλιεργούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντιδιαστολή με τον «πικρό αλλά ειλικρινή λόγο» της κυβέρνησης.
«Βλέπω αυτή την ιστορία με την ΕΛΣΤΑΤ, πόσο ήταν το έλλειμμα του 2009. Μα στο πρόγραμμα στήριξης λόγω απειλής χρεοκοπίας, είχαμε μπει πολύ πριν προκύψει το ζήτημα, αν το έλλειμμα είναι 13,4% ή 15,5%» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Πυρ ομαδόν από Αντιπολίτευση
«Αυτές οι δύο μονάδες, είναι που μεταφράζονται για τον ελληνικό λαό σε δάκρυα και αίμα - κατά την προσφιλή σας έκφραση» απάντησε αργότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Ποιος φταίει που παράγουμε ελλείμματα; Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.
«Πού συνίσταται η υστέρηση των εσόδων; Στο ότι δεν πλήρωναν εισφορές οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες; Όχι βέβαια. Συνίσταται στο ότι διαχρονικά σ’ αυτή τη χώρα, κάποιοι δεν πληρώνουν…», τόνισε.
«Είπατε πως θα συζητήσετε με τους μεγαλοεφοπλιστές, αλλά για τους μισθωτούς επιφυλάσσετε χαράτσι. Να πάτε λοιπόν να κόψετε το ρεύμα σ’ αυτούς που χρωστάνε 30 δισ. και δεν μπορείτε τώρα να τα πάρετε και έχουν πισίνες και βίλες. Όχι στους μικροϊδιοκτήτες», αξίωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δώσαμε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 32 δισ. και τώρα που θα δοθεί στη δημοσιότητα και ο κατάλογος των φυσικών προσώπων, θα δείτε τι μύθοι και φούσκες έχουν δημιουργηθεί», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.
«Θα ήμουν πραγματικά ευτυχής εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το 1/10 των ποσών αυτών. Δυστυχώς η φορολογική διοίκηση και η νομοθετική πρακτική ολόκληρων δεκαετιών, δεν έχει κόψει τον γόρδιο δεσμό των πρακτικών που βρίσκονται στην καρδιά της οικονομίας και της παραοικονομίας», συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αξίωσε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση «υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού», συναντώντας την επιδοκιμασία και του Μανώλη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) στις διαπιστώσεις του.
«Τη νομιμοποίηση την κερδίζεις κάθε μέρα ή την χάνεις ορισμένες μέρες», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.
«Οι κυβερνήσεις μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με απρόοπτες καταστάσεις και κρίνονται εκ του αποτελέσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όχι εκλογικά κάθε μέρα, ή όποτε το θέλει η αντιπολίτευση» πρόσθεσε.
«Η από καθέδρας διδασκαλία του κ. Βενιζέλου, δεν οδηγεί πουθενά και δεν πείθει κανένα. Φαίνεται πως ο ελληνικός λαός και ένα μεγάλο κομμάτι της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, προβληματίζεται να αλλάξει σχολείο» παρενέβη αργότερα ο Μ.Κεφαλογιάννης (ΝΔ).
Διαφορετικές υπήρξαν οι προσεγγίσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος παρατήρησε πως «η Ελλάδα έχει 2 εκατ. συνταξιούχους, 1 εκατ. μισθωτούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 1 εκατ. παιδιά, 2 εκατ. λαθρομετανάστες. Όλους αυτούς ποιος θα τους ζήσει; Δεν υπάρχει τρόπος. Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο να δουλεύουν παραγωγικά οι εναπομείναντες, δεν μπορούν να ζήσουν όλους τους άλλους. Είναι μία δυσαρμονία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε και την αντίθεσή του στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την εργασιακή εφεδρεία: «Ακούμε διάφορες μεγαλοστομίες και άλλα κοσμητικά επίθετα, όπως για εννιά χρόνια εφεδρεία - να κάθεται ο δημόσιος υπάλληλος και να πληρώνεται, να του στέλνουμε το μισθό στο σπίτι για εννιά χρόνια. Αν είναι δυνατόν! Δεν πρέπει να μάθουμε τον Έλληνα να κάθεται και να πληρώνεται, αλλά να δουλεύει παραγωγικά και εντατικά» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε τέλος, να εξαιρεθούν της φορολογίας «όσοι δεν μένουν σε αστική περιοχή και διαθέτουν μία κατσίκα και μία αγελάδα», καθώς «συμβαίνει να χαλάμε για γάλα και κρέας, δυόμισι φορές πάνω απ’ ό,τι χαλάμε για πετρέλαιο». Όσο για τις άμεσες ανάγκες της κυβέρνησης σε έσοδα, υπέδειξε «τις 50.000 κότερα που υπάρχουν από το Πασαλιμάνι μέχρι το Σούνιο»: «Πήγατε να το κάνετε, και όταν πέσατε στους επώνυμους κάνατε την πάπια» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.
Αντίθετα προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ, δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους επιμέρους χειρισμούς της: «Ούτε ανίκανους σας λέμε, ούτε ηλίθιους, ούτε άπονους. Έχετε μία συγκεκριμένη πολιτική: Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, πρέπει να στερηθεί ο λαός ό,τι κατέκτησε εδώ και πενήντα χρόνια», σημείωσε.
Κατά τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, «τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, αλλά διαρκείας και δια βίου, για να αποφύγουμε την χρεοκοπία». Όμως η χρεοκοπία, «είναι αναπόφευκτη».
Η διαφορά βρίσκεται στο τι εγκυμονεί για τα λαϊκά στρώματα και τι για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τους πιστωτές: Οι τελευταίοι, είναι πιθανόν να χάσουν ένα μέρος των κεφαλαίων τους που υπάρχουν στην Ελλάδα και που θα υποτιμηθούν.
«Αυτό δεν μπορεί να μην γίνει, ανεξαρτήτως εάν η κυβέρνηση είναι καλή ή κακή, ή αν πήρε έγκαιρα τα μέτρα. Αυτοί όμως, θα χάσουν ένα μέρος απ’ τα υπερκέρδη τους, αλλά θα έχουν εξασφαλίσει έναν χρεοκοπημένο λαό με διαλυμένα δικαιώματα και μισθούς πείνας…», παρατήρησε η κυρία Παπαρήγα.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε πως «στον πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση, πρέπει ο λαός να εξαπολύσει πόλεμο, το οποίο είναι ό,τι και πιο νόμιμο υπάρχει».
Άλλωστε, «τώρα έχουν βγει και οι λαγοί, οι επίγονοι του Μανιαδάκη και του Γκοτζαμάνη, που ονειρεύονται να γυρίσουν την Ελλάδα στην εποχή του ρετσινόλαδου και του τρίκυκλου» - ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που βοηθιέται κι αυτό να ανεβάσει τα ποσοστά του.
«Δεν τους φοβόμαστε. Ξέρετε για ποιους μιλάω», σημείωσε η κ. Παπαρήγα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου