Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΝΔ: Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τους «180»...



«Η επιλογή της αυξημένης πλειοψηφίας μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Εκβιασμό ή απόδραση. Ο Σαμαράς έχει πει σε όλους τους τόνους ότι δεν εκβιάζεται. Οπότε, αν οι κυβερνητικοί επιλέξουν ψήφιση από 180, βγάλε μόνος σου το συμπέρασμα». Η θέση ανήκει σε...

ανώτατο κομματικό στέλεχος της Συγγρού που, σε ανύποπτο χρόνο, εξηγούσε στο Newpost.gr τη στάση που θα τηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ μέσω της κοινοβουλευτικής ψήφου, κατ’ εφαρμογήν του αρθρ. 28 του Συντάγματος.

Ο Α. Σαμαράς βέβαια έχει αφήσει ένα «παράθυρο» ανοιχτό στο ενδεχόμενο υπερψήφισης, σημειώνοντας ότι η αυξημένη πλειοψηφία δεν έχει να κάνει μόνο με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων –κάτι που η κυβέρνηση θα κληθεί ούτως ή άλλως να εξηγήσει- αλλά συνίσταται στους λόγους που επιβάλλεται μια τέτοια επιλογή, κατά πόσον αυτοί εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και αν αυτό γίνεται με διαφοροποίηση του μοντέλου της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.

Η χθεσινή δήλωση Βενιζέλου περί αυξημένης πλειοψηφίας, «ει δυνατόν» και ως «πολιτική απόφαση» όπως είπε, έβαλε καθαρά πλέον το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου, τροφοδοτώντας τα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Λίγη ώρα από τη δήλωση Βενιζέλου άλλωστε, ο Γ. Καρατζαφέρης είχε αποκαλύψει (MEGA) ότι κατά τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Οικονομικών –στον κύκλο ενημερωτικών τηλεφωνημάτων που έκανε ο τελευταίος στους πολιτικούς αρχηγούς- ο κ. Βενιζέλος του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα δεδομένα αυτά συνεκτιμώνται από τους επιτελείς τους Σαμαρά, οι οποίοι διαβλέπουν πίσω από την πρόθεση Βενιζέλου, την επιδίωξη της κυβέρνησης να εξωθήσει τη χώρα σε εκλογές, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανολογούν μάλιστα ότι αυτό θα είναι και το σημείο αιχμής της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης η οποία, συνεπικουρούμενη από τους κ.κ. Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, θα επιδιώξει με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τα προσωπικά πολιτικά «θέλω» του Α. Σαμαρά σε βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Στον αντίποδα, απο την ΝΔ αναμένεται να προτάξουν την αμετακίνητη θέση Σαμαρά, τόσο συνολικά απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του έκαναν ανοιχτά λόγο για μνημονιακή συνταγή χωρίς αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της κύρωσης με αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή, η κυβέρνηση το έχει χρησιμοποιήσει ως εκβιαστικό κόλπο από την πρώτη ψηφοφορία για το Μνημόνιο αλλά και επαλειλλημμένως έκτοτε, προσκρούωντας πάντα την αντίθεση Σαμαρά.
Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: