Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκή πρόθεση για κούρεμα 60% «αποκαλύπτει» Βέλγος ευρωβουλευτής

Φερόμενο σχέδιο απόφασης της Συνόδου

Ο Γκι Φερχόφστατ «ανεμίζοντας» την Τρίτη το επίμαχο δισέλιδο έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Γκι Φερχόφστατ «ανεμίζοντας» την Τρίτη το επίμαχο δισέλιδο έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Φωτογραφία: Reuters )


Στρασβούργο
Ελληνικό κούρεμα που φτάνει το 60% φέρεται να προβλέπει, σύμφωνα με τον Βέλγο ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφστατ, σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης που «κυκλοφορεί» στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

O Φερχόφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων ευρωβουλευτών, εξέφρασε επίσης τις σοβαρές αμφιβολίες του για το εάν οι προωθούμενες κινήσεις στο μέτωπο της ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF) μπορούν μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσουν ομαλότητα στις αγορές.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φερχόφστατ παρουσίασε αντίγραφο εγγράφο-σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Μπούντεσταγκ.

Σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται «κούρεμα» 60% για τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, ενημερώνοντας την γερμανική αντιπολίτευση για τις διαβουλεύσεις, είχε αναφέρει -σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν- πως το κούρεμα θα φτάσει μέχρι το 60%.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξελλες -που συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό εν όψει της «διπλής» Συνόδου («27» και Ευρωζώνης) την Τετάρτη- κάνουν επίσης λόγο για απομείωση των ελληνικών ομολόγων που θα κινείται μέχρι το 60%.

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό. Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.

«Συζήτηση κρίσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Στο Στρασβούργο, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής επικεντρώθηκε την Τρίτη στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εν όψει της Συνόδου της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Λόταρ Μπίνσκυ, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του Φέρχοφστατ λέγοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο.

«Κάναμε ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουνε για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδος κάλεσε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη.

Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε αναγάγει το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ κατά την εισαγωγική του ομιλία πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: