Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα στο Μηχανισμό Διάσωσης έως το 2027!

Νέο «πολιτικό παιχνίδι» της Μέρκελ ;


http://img.protothema.gr/80F655257F8DA0C673B55F3291FD8F71.jpg
Νέο «σοκ» επεφύλασσε σε αγορές, επενδυτές, εταίρους, πολιτικούς φίλους και αντιπάλους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ!

Ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη, ως σήμερα, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με μοναδικό αντικείμενο την υιοθέτηση μιας «τελικής λύσης» για το ελληνικό χρέος, η Γερμανική Καγκελαρία μοιράζει στους Γερμανούς βουλευτές, αλλά και «διαρρέει» προς μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και διεθνή μέσα ενημέρωσης, «απόρρητη» έκθεση στην οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «κούρεμα διαρκείας», άμεση απομείωση του χρέους της κατά τουλάχιστον 60% και μια νέα ''γενναιόδωρη'', όπως την ονομάζει, βοήθεια για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Στην έκθεση υποστηρίζεται πως η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται συνεχώς και εκφράζεται η βεβαιότητα πως η ανάκαμψη είναι ουτοπική υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι πως αναγράφεται ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027» …

Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον αυτές οι «διαρροές» συνδέονται με την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των προθέσεων της Γερμανίας να διαχειρισθεί … δυναμικά την υπόθεση, ή είναι μια «τραβηγμένη» αποτίμηση της κατάστασης που θα λειτουργήσει όμως «εκβιαστικά» προς τους Γερμανούς βουλευτές ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο ενίσχυσης του μηχανισμού διασώσεων στην ευρωζώνη, στην ψηφοφορία που θα γίνει ελάχιστες ώρες πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Η κυρία Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την υπερψήφιση των θέσεών της από την Bundestag πριν προσέλθει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί την συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. και μέχρι αυτή τη στιγμή πολλοί βουλευτές ακόμα και του κόμματός της δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή πρόταση για την μόχλευση του EFSF που θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στην Βουλή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η πρόταση θα «περάσει» καίτοι δεν αποκλείεται τουλάχιστον 7 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (!) να το καταψηφίσουν. Στην τελική πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση προβλέπεται ότι το EFSF θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θέτει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: