Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και η πτώχευση αναπόφευκτη, λέει η Fitch

Δεν βλέπει γρήγορη λύση

«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», σημειώνει η Fitch
«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», σημειώνει η Fitch (Φωτογραφία: Associated Press )


Aθήνα
Αναπόφευκτη εκτιμά ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, Τόνι Στρίνγκερ, ότι είναι η πτώχευση της Ελλάδας, καθώς θεωρεεί ότι η χώρα είναι αφερέγγυα, ενώ παράλληλα, σημειώνει ότι δεν βλέπει μία γρήγορη λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζών.

Σύμφωνα με όσα είπε το στέλεχος της Fitch σε τηλεδιάσκεψη και φιλοξενούνται στην Wall Street Journal, ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει άμεση λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη εν όψει της κρίσιμης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχητικών ενδείξεων ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα αποτελέσει πραγματικότητα αυτό τον χειμώνα.

«Δεν υπάρχει άμεση επίλυση, ό,τι και να προκύψει από τη σύνοδο την Τετάρτη», δήλωσε. Εκτίμησε, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται ένα σχέδιο ώστε το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ύψους 440 δισ. ευρώ να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό, μέσω μόχλευσης ώστε να καταπολεμηθεί η κρίση.

Οι επιλογές για το EFSF έχουν τώρα συρρικνωθεί και περιλαμβάνουν ένα ασφαλιστικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση κεφαλαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν μέρος των ζημιών που μπορεί να εγγράψουν οι αγοραστές χρέους από τις αδύναμες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ο Τ. Στρίνγκερ δήλωσε πως θεωρεί την Ελλάδα αφερέγγυα και ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία για τις προοπτικές της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας.

Oι τράπεζες στις περιοχές αυτές έχουν αθροιστικά έκθεση τ360 δισ. ευρώ στο προβληματικό κρατικό χρέος της Ευρώπης, ενώ η αγορά ήδη προεξοφλεί σημαντική υποβάθμιση του ιταλικού και του ισπανικού χρέους.

Ωστόσο, καλά λόγια είχε να πει για την Ιρλανδία, η οποία «έχει κάνει μία πολύ καλή δουλειά εφέτος» σε όρους δημοσιονομικής διαχείρισης.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: