Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σε κρατικά ομόλογα ώς το 2035 ύψους 205 δισ. ευρώ θα επιβληθεί το «κούρεμα»

Ώφελος 100 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση

Το όφελος από αναδιάρθρωση 50% για τους τίτλους ώς το 2035 είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στα 260 δισ. ευρώ
Το όφελος από αναδιάρθρωση 50% για τους τίτλους ώς το 2035 είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στα 260 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες και λήγει ώς το 2035, ύψους 205 δισ. ευρώ, θα επιβληθεί το «κούρεμα», σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου περιελάμβαναν ομόλογα ύψους 148,7 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2020. Με την απομείωση 21% το όφελος ήταν 28 δισ. ενώ με το 50% είναι 75 δισ. ευρώ περίπου.

Συνολικά, μέχρι το 2035 λήγουν ομόλογα 341,5 δισ. ευρώ

«Ψάχνουμε για όλο το ελληνικό χρέος που λήγει μέχρι το 2035 [...] δεν σταματά στο 2020 που σταματούσε το προηγούμενο μοντέλο», είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Υπό τους όρους του PSI, όπως συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, προβλεπόταν να ανταλλαγούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξεως έως το 2020.

O αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί περίγραμμα λύσης σε «εθελοντική βάση», έως τη Σύνοδο Κορυφής Τετάρτη. «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα», δήλωσε.

«Είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέτουμε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ [...] χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα».

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τράπεζών (συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) και αργότερα το βράδυ με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα.

Οι τράπεζες, ωστόσο, προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι εάν πιεστούν να υποστούν υπερβολικά μεγάλες ζημίες, επαπειλείται η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος. «Υπάρχουν όρια [...] στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό», είπε ο επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα.

Η πηγή δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά δεν θα κρατικοποιηθούν, και ότι οι όποιες επιπτώσεις από ενδεχόμενη προσφυγή τους στο ταμείο διάσωσης EFSF θα είναι προσωρινές.

«Οι τράπεζες ιδιωτικές θα μείνουν [...] δεν υπάρχει κρατικοποίηση τραπεζών", είπε.

«Υπάρχει μια αναγκαστική φάση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν μπορούν να το κάνουν απευθείας μόνες τους, χωρίς απευθείας συμμετοχή όχι του κράτους, αλλά των θεσμών [...] του EFSF, με γεια τους με χαρά τους» προσέθεσε.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση σκοπεύει πρωτίστως να διασφαλίσει το συμφέρον των μικρομετόχων και των καταθετών και όχι των μεγαλομετόχων των τραπεζών και των διοικήσεών τους, τόνισε

«Μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες υπό την έννοια των καταθέσεων και των καταθετών [...] και από την πλευρά των μικρομετόχων τους που είναι πολίτες, αλλά δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τις τράπεζες ως μεγαλομετόχους ή ως διοικήσεις. Άλλο το έθνος και άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: